Het tuinseizoen begint... onder de stolp

Onder de stolpOok al zijn de nachten nog fris, toch kan je je tere zaailingen nu al met een gerust hart een plekje in de tuin geven. Onder een stolp zitten ze lekker beschermd tegen kou, nattigheid en felle wind.

Met een stolp begint de lente makkelijk drie weken vroeger. Winterharde eenjarigen zoals goudsbloemen, korenbloemen, papavers en reukerwtjes kan je begin april al buiten zaaien: je stolpen beschermen de kwetsbare zaadjes tegen sneeuw, hagel en wind. Vorst kan hen niet deren: deze taaie rakkers hebben namelijk niet zozeer warmte dan wel veel licht nodig om te kiemen. In de moestuin verdwijnen je slaplantjes, erwten, tuinbonen en spinazie eronder. Best pech voor de duiven, die wel een groen blaadje lusten.

Antivries

Stolpen zijn hermetisch dicht en bieden best wel wat bescherming tegen vorst. Het loont de moeite om je vorstgevoelige courgettes, pompoenen, aubergines, paprika's, pepertjes, komkommers en meloenen al midden april (in plaats van na de IJsheiligen van 15 mei) in je tuin te planten. Pas het trucje ook toe met dahlia's en slakkengevoelige riddersporen; de tere blaadjes van basilicum bescherm je zo tegen de koude, natte lente. Met een stolp heb je een ook maand vroeger aardappelen en aardbeien. Bedek ze in maart; eens je aardbeien bloeien, moet de stolp er overdag wel af zodat de bestuivende insecten hun werk kunnen doen. Gebruik je stolp ook als opwarmertje. Zet ze een paar weken vooraf op de plek waar je al vroeg wat wil zaaien of planten; de grond zal er alvast opwarmen.

Niet gieten

Onder een stolp trekken je planten hun plan. Aan water geven hoef je niet te denken: er verdampt genoeg vocht uit je plant en uit de grond. Alleen pas geplante exemplaren moet je de eerste twee weken begieten bij droog weer. Strooi rond je plant een laagje mulch, tegen het onkruid. In geval van een plotse vorstprik gooi je er 's nachts een dekentje over. Let op voor de felle zon - je stolp werkt als een vergrootglas. Wordt het plots een paar dagen warm, haal dan overdag je stolp weg anders gaan je planten te hard opschieten, worden ze week en wennen ze later nog moeilijk aan de buitenomstandigheden. Opgelet met bladluizen: in zo'n warm en vochtige omgeving vermenigvuldigen ze exponentieel. Behandel je plant in dat geval met een bio-insecticide. Of wie weet, tref je elders in je tuin een lieveheersbeestje aan. Schuif het onder de stolp: je bladluizenprobleem zal snel verholpen zijn.

+1