Klaar voor de winter?

De eerst vorstprikken en de eerste sneeuwvlokjes laten niet op zich wachten. Maar is je tuin wel klaar voor de winter? Vooral planten in pot en vorstgevoelige soorten vragen nu even extra aandacht.

De meeste vaste planten, bomen en struiken - en zeker de inheemse soorten - zijn prima bestand tegen onze winters.

FrostJonge aanplanten en vorstgevoelige soorten in de border zoals Penstemon, Kniphofia, Verbena bonariensis en Gaura kunnen wel een extra dekentje gebruiken. Strooi er droog herfstblad overheen of bedek ze bij strenge vorst of langdurige noordenwind met een laagje dennentakken, vliesdoek of een rietmat. Aard jonge rozenstruiken aan om hun kwetsbare voet te beschermen en pak bij stamrozen de kruin en de aanzet van de stam in. Bind de bladeren van je artisjok losjes bijeen en aard de planten tot een derde aan met een mengeling van aarde met stro of bladeren. Zet een korf van kippengaas rond Gunnera en gooi die vol droge bladeren. Zet je bescherming niet te vroeg op; wacht liever tot er een paar dagen vorst na elkaar is voorspeld. Ruim je border in de winter ook niet op; de plantenresten vormen een isolatielaag tegen de koude wind.

Planten in pot hebben het in de winter harder te verduren dan exemplaren in volle grond. In een pot blijft het water langer staan en zijn de wortels blootgesteld aan veel grotere temperatuurschommelingen. Zet je terrasplanten met een stel decoratieve pootjes of een paar tegels van de grond. Verhuis ze naar een hoek uit de noordoostenwind, bij voorkeur tegen een zuidenmuur, en zet ze dicht bij elkaar. Isoleer de pot van grote kuipplanten zoals Phormium, olijfbomen, vijgen en winterharde palmbomen: vul de ruimte tussen de plantpot en de sierpot met noppenfolie en zet er een rietmat rond. Wordt de vorst te streng, pak het bovenste deel dan extra in met vliesdoek, een oud laken of jutte of verhuis je plant tijdelijk naar een koude kas. Je kan ook een speciale plantenjas kopen met een antivriesweerstand die aanslaat zodra de temperatuur onder nul zakt. Gebruik geen noppenfolie; je plant gaat eronder rotten.

De grootste boosdoener is niet de kou alleen maar de combinatie met vocht (waardoor wortels gaan rotten) of wind (die de planten uitdroogt). Op een doorlatende plek, beschermd tegen de koude noordoostenwind zijn de overlevingskansen veel groter dan op een natte plek in het open veld. Maar ook de regio's verschillen. Aan de kust trotseren olijfbomen of groenblijvende eiken probleemloos de winter; in de Kempen is de kans groot dat ze het niet overleven. En wie in de stad woont, kan er gemakkelijker planten houden die elders niet winterhard zijn zoals camelia's of Magnolia grandiflora.

 

Tip

Camelia's en buxus zijn gevoelig aan de ochtendzon. Schijnt de zon 's ochtends vroeg op de bevroren bladeren, dan kunnen die het water niet op tijd opnemen en drogen ze uit. Daarom worden camelia's nooit op het oosten geplant.

+1