Kruiden uit eigen tuin geven je instant energie

Kruidenthee met ingrediënten uit eigen tuin

Wist je dat een pak kruiden uit je tuin barsten van de geneeskrachtige eigenschappen? Zelfs hartje winter valt er nog van alles te oogsten om verkoudheden, luchtwegenproblemen en keelpijn te bestrijden. Tijm, salie en bonenkruid zijn dé winterkruiden bij uitstek! Zet een grote kop thee met een eetlepel verse blaadjes (of een koffielepel gedroogde) van elk.

TIJM

Tijm geneest en werkt kiemdodend. Het is een natuurlijk antibioticum en heeft een ontsmettende werking bij luchtwegeninfecties. Preventief helpt het je weerstand op te bouwen. Gebruik dus gerust elke dag tijm in je gerechten.

SALIE

Salie remt de ontsteking van keelslijmvlies. Gorgelen met saliethee werkt verzachtend voor keel, mond en amandelen. Gewoon al met een vers blaadje over je tanden wrijven, ontsmet je mond. Salie verdrijft ook het slijm uit de ademhalingsorganen.

BONENKRUID

Bonenkruid heeft dan weer een ontsmettende werking.

Last van een winterdip? Een of twee kopjes rozemarijnthee per dag geven energie en kracht. 

 

Bloemen in jouw apotheek

verhoog je weerstand en voorkom verkoudhede met Echinacea, de winterbloem bij uitstek

Ook met tal van bloemen kan je geneesmiddelen maken. De bekendste bloem is zonder twijfel Echinacea. Door dagelijks een glas water met 20 druppels verhoog je weerstand en voorkom verkoudheden. Maak vanaf nu zelf tinctuur als volgt:

  • Een deel verse bloemen
  • vier delen alcohol van minstens 45°, zoals rum of jenever
  • Laat minstens 6 weken trekken of maceren
  • Schud alle dagen met de fles en filter.

Ons advies: drink dagelijks een glas water met 20 druppels van de tinctuur.

 

Lavendel werkt antiseptisch en helpt tegen verbranding, steken en snijwondjes. Een massage met lavendelolie verdrijft angsten, slapeloosheid en pijntjes.

Oogst kamille, voeg water toe. De dampen die vrijkomen helpen bij verkoudheden en ademhalingsproblemen.

Ook kamille, die je gewoon in het wild vindt, werkt ontsmettend en ontstekingswerend en is een van de meest populaire gorgeldrankjes bij keelontsteking. Wat je ook kan doen: strooi in een kom heet water verse of gedroogde kamille en vang de stoom op, met een handdoek over het hoofd. Verkoudheden en sinusholteontstekingen verbeteren er mee.

 

Verse versus gedroogde kruiden

Wil je maximaal van de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden profiteren, dan gebruik je ze beter gedroogd dan vers: de werkzame stoffen worden beter afgegeven, en de smaak is ook krachtiger. Reken op een eetlepel gedroogde kruiden per liter of een theelepel per kop. Van verse kruiden mag je er tot dubbel zoveel in doen. Strooi de kruiden in de theepot, giet er heet water over en laat minstens 15 minuten trekken, zodat de smaken en antioxidanten helemaal vrij komen. Een zeef heb je zelden nodig, de meeste blaadjes zakken vanzelf naar de bodem. Kies een glazen, al dan niet thermische theepot, of een terracotta exemplaar, maar liever geen metalen pot, die verandert de smaak van de thee.

 

 

+1