Lang leve de droogte

Wordt ons klimaat echt warmer en droger? Na zo'n verzengende lente lijkt het er alvast wel op. Gelukkig kan je je tuin wapenen tegen weinig water. Vooral grindtuinen blijken het erg goed te doen in een droog klimaat.

Grindtuinen of ‘gravel gardens’ zijn wellicht de tuinen van de toekomst. Ze zijn veel beter bestand tegen droogte en klimaatsveranderingen dan een klassieke tuin en vragen een pak minder onderhoud.

Juiste plant op juiste plek

lavendelHet geheim van de grindtuin ligt in de keuze van de planten. Op een droge plek horen immers soorten thuis die goed tegen droogte kunnen. En dan kom je automatisch terecht bij grijsbladigen als lavendel, Verbascum, Cistus, Euphorbia, Nepeta, Santolina, anjertjes, kardoen, artisjok en mediterrane kruiden. Ook planten met dikke, wasachtige bladeren zoals Sedum en de schoenlappersplant Bergenia, of met harige bladeren als Phlomis en Salvia sclarea doen het prima in een grindtuin. Net als lisachtigen zoals bepaalde irissen, Sisyrinchium striatum en Crocosmia's. Distelachtigen in alle maten en kleuren zijn dol of zon en droog, van de paarsrode Cirsium rivulare 'Atropurpureum' tot de staalblauwe Eryngium of de zeldzame Stemmacantha centaureoides. Daartussen passen botanische tulpen, sneeuwklokjes en sieruien, toefjes van het vederlichte grasje Stipa tenuissima en een tapijt van Mexixaanse madeliefjes, juffertjes-in-'t-groen en slaapmutsjes, lukraak uitgezaaid in het grind.

Met de voeten in het grind

grasEen grindtuin leg je bij voorkeur aan op een stuk tuin met zandige of steenachtige grond. Zorg voor voldoende zon, hoewel lichte schaduw onder een ijle boom ook kan. Bij zwaardere grond voeg je best grof zand en steenslag of grind toe. Geef je planten bij de start een fikse portie compost en organische mest mee. De eerste maanden hebben we extra water nodig, eens ze voldoende diep geworteld zijn, hoef je ze nooit meer te begieten. Strooi daarover een laag riviergrind of ‘castle’ grind van 5 cm dik, al dan niet gemengd met wat dikkere keien. Zet de 

planten ver genoeg uit elkaar zodat je na verloop van tijd nog voldoende grind ziet, en wissel solitairen met kleine groepjes af. Het is ook mooi om bepaalde planten enkele keren te laten terugkeren. De vorm van je grindtuin bepaal je zelf: een groot vlak, een smalle strook, of vakjes langs en tussen tegels. Als je echt wil uitpakken, plant je er een mooie verweerde olijfboom, een eucalyptusboom of een monumentale (winterharde) Yucca of Phormium bij.

Het enige wat je dan nog rest te doen, is genieten. Onkruid krijgt door de dikke grindlaag heel weinig kans om te kiemen, water hoef je nooit meer te geven (het grind houdt de verdamping tegen), en bemesting is taboe. Kortom, de tuin van de toekomst.

+1