Opgelet voor plotse vorst!

Onze winters worden warmer, en dat zullen onze planten geweten hebben. Lentebomen en struiken bloeien al eind januari, vaak met 3 tot 6 weken voorsprong en paaslelies zijn er al een maand voor Pasen. Maar wat met al dat moois, wanneer het plots gaat vriezen?

Onze flora is in de war. Vroeger was het natuurlijk ook duidelijker: in de winter had je vorst en sneeuw, en de lente begon op 21 maart. Met amper enkele graden onder nul en januaritemperaturen boven de 10°C geraken onze planten van hun melk. Sommige planten denken dat het nog herfst is en staan nu nog vol groene blaadjes, zoals de vlinderstruik, of showen hun herfstbloemen, zoals een pak rozen en sommige hortensia's. Andere planten voelen al de lente: hazelaars en rododendrons bloeien in januari en tulpen schieten ruim een maand te vroeg uit de grond. En wat als het straks toch weer flink gaat vriezen?

Hommels in de problemen

Opgelet voor plotse vorst! Een paar graden vorst zal geen enkele lentebloeier echt schaden. De bloemen zullen wellicht afsterven maar de planten zelf ondervinden er weinig hinder van. Ze zijn immers geprogrammeerd tegen mogelijke vorst; ook in maart en april kan het immers nog flink vriezen. Lentebollen als sneeuwklokjes en krokussen trekken zich van vorst (en sneeuw) zelfs niets aan, of ze nu in januari of februari beslist hebben om te bloeien. Bevroren bloemen zijn wel slecht nieuws voor de hommels die door het warme weer wakker geworden zijn en koortsachtig op zoek moeten naar nectarbloemen. Na een nachtje vorst zullen ze tevergeefs achter voedsel aanvliegen en mogelijk van honger omkomen. En minder hommels betekent een lagere bestuiving in je tuin en dus minder bloemen en vruchten.

Opgelet op terras

Narcissen en tulpen halen de energie om te bloeien uit hun eigen bladeren. Vriezen die nu stuk, dan zullen de planten straks minder uitbundig bloeien maar probleemloos overleven. Hij zijn vooral je terrasplanten in pot en delicate lentebloemen die extra aandacht vergen. Check of je magnolia al knoppen vormt en bedek jonge planten met een vliesdoek bij vorstwaarschuwing. Ook jonge olijfbomen, steeneiken of laurier in pot moet je tegen lentevorst met een dekentje beschermen. Zorg dat het vele regenwater van de voorbije weken niet in de potten is blijven staan anders vriezen je planten onherroepelijk kapot. Laat je niet vangen aan de zachte temperaturen en wacht met het snoeien van hortensia's en rozen. Die gaan te snel uitlopen, waarna hun jonge scheuten en knoppen weer onherroepelijk bevriezen en je dus geen of pas veel later bloemen krijgt. Weet dat een late winterprik of prille lentevorst ook z'n voordelen heeft. Door de kou worden planten in hun groei en bloei geremd. Zodra het weer warmer wordt, doen ze een inhaalmanoeuvre en laten ze hun opgespaarde energie los. Ze zullen weliswaar later maar uitbundiger en wat langer bloeien.

+1