Probeer eens een prairietuin

In september zijn de temperaturen doorgaans zacht en de bodem nog lekker warm en vochtig - ideale omstandigheden om een border aan te leggen. Wil je een keer iets heel anders, probeer dan een prairietuin, met z’n natuurlijke sfeer vol kleur tot aan de eerste vorst. Onderhoud heb je er amper aan.

Probeer eens een prairietuinIn de wilde prairie van Noord-Amerika groeien al eeuwenlang planten die ijzersterk zijn, heel lang leven en niet gevoelig zijn voor grote temperatuurverschillen, droogte of ziektes. Geen wonder dat prairieplanten als Helianthus, Rudbeckia, Monarda, Echinacea, Panicum, asters en floxen al snel een plek in onze tuinen veroverden. Combineer deze kleurrijke, hoge (laat)zomerbloeiers met stevig rechtopstaande, niet woekerende grassen en je krijgt een heel natuurlijke border met de sfeer van de prairie. De overdaad aan bloemen is een paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten en in de winter vinden de vogels er een pak zaadjes. Een prairietuin vormt een mooie aanvulling op onze klassieke, Engels geïnspireerde borders die in mei en juni op hun mooist staan. Prairieplanten beginnen vlak daarna te bloeien, met een uitbundige ‘Indian Summer’ en bloemen tot in november. De hele winter lang blijven de plantsilhouetten overeind, tot je ze in de lente afmaait. Op wat wiedwerk de eerste twee tot drie jaar na, is dat het enige onderhoud dat je aan een prairietuin hebt.

Zelf aan de slag

Een prairietuin vraagt een open plek met minstens 6 uur zon, zonder bomen of struiken. Voor elke plek, van zeer nat tot zeer droog, bestaan er aangepaste prairieplanten. De oppervlakte is onbelangrijk, al zal op een groot terrein het effect indrukwekkender zijn. De beste periode om een prairietuin aan te leggen is nu, tussen september en november of van maart tot juni. Idealiter is de startbodem kalkrijk (pH 5,5-6,5), niet bemest en vrij van hardnekkige onkruiden. In een prairietuin worden planten dicht bijeen geplant (7 à 9 stuks/m²), bij voorkeur kriskras door elkaar. Elke prairieplant speelt een eigen rol. Massieve grassen en imposante vaste planten als Vernonia crinita vormen het geraamte; mooie bloeiers als Monarda, Penstemon en Solidago rugosa ‘Fireworks’ bepalen het uitzicht en de kleur. Artemisia ludoviciana of bijvoorbeeld Pycnanthemum pilosum zorgen voor extra volume en kortlevende, zich uitzaaiende pioniersplanten als Verbena bonariensis of Gaillardia x grandiflora brengen in de beginfase snel kleur. De eerste twee tot drie jaar zal je zaailingen en onkruid tussen de jonge planten weg moeten halen; daarna is de prairietuin helemaal dicht gegroeid. In een grotere prairietuin kan je een afdeklaag van lava, grind, keien of grof zand tussen de planten aanbrengen; dat spaart in het begin een pak onderhoud.

Tip

Wil je eens de sfeer van een prairietuin opsnuiven, bezoek dan de Tuinen van Hoegaarden. Die zijn elke dag open en de toegang is gratis. De prairietuin vind je helemaal achterin.

+1