Smullen uit eigen tuin

Denk je bij een moestuin meteen aan een grote lap grond, intens gespit en uren wiedwerk? Om groenten, fruit en kruiden te kweken heb je helemaal geen moestuin nodig. Tussen de bloemen, op de vensterbank of in een pot kan je al een pak lekkers kwijt. Klein beginnen, is de kunst.

1. Kies makkelijke groenten

Heb je nog nooit groenten gekweekt, kies dan soorten die makkelijk groeien, snel resultaat geven en nog lekker zijn ook. Zoals radijsjes, rucola, snijsla en spinazie. Begin met een klein hoekje in je tuin, waar er veel zon valt. Eén vierkante meter is al genoeg. Een verhoogde bak of een moestuinmand is erg makkelijk en ook nog eens mooi. Vul met een mengeling van organische mest. Zaai je nu, dan smul je midden mei smul al van je eerste lentegroen.

2. Zaai tussen de bloemen

Waarom moet alles in een tuin zo welomlijnd? Je kan perfect groenten laten groeien tussen je bloemen, zolang er genoeg licht en zon op valt. Een hoekje snijsla tussen je tuingeraniums, een broccoli naast de dahlia, een plantje kerstomaten bij de eendagslelie. Sommige groenten zijn zelfs zo mooi, dat je ze als sierplant kan beschouwen, zoals de artisjok of de kardoen. Ook een bessenstruik kan prima tussen de bloemen of bij wat andere struiken. Je zal er versteld van staan hoeveel lege plekjes je nog in je border vindt!

3. Op je balkon

moestuinGeen tuin? Vul je balkon met potten, bakken en zakken. Beplant een groeizak met tomaten, kweek een aardappel of aardpeer in een emmer, en wat slaplantjes in een lange bak. Op een schaduwhoekje kan je wat kervel laten groeien. Zijn je hangmanden nog leeg? Plant er aardbeien in, in plaats van eenjarigen. Voor moestuinieren in pot gebruik je best een potgrond van goede kwaliteit, bemest je regelmatig (vloeibare voeding is het handigst) en mag je vooral niet vergeten af en toe te begieten. Zorg voor een oppas wanneer je op vakantie bent.

4. Lekkere bloembakken

Vul je bloembakken of de vensterbank dit jaar eens niet met eenjarigen maar plant er kruiden in. Op een plek in volle zon zullen tijm, rozemarijn, oregano, salie en basilicum het geweldig naar hun zin hebben. Plant of zaai in een bak op een frissere plek pimpernel, bieslook, peterselie en zuring.

5. Doorlevende groenten

Geen zin om elk jaar opnieuw te zaaien en te planten? Er zijn gelukkig een pak doorlevende groenten waar je jaar na jaar van kan plukken zonder dat je er omkijken naar hebt, zoals de doorlevende spinazie 'Brave Hendrik', zuring, eeuwig moes, doorlevende prei, Egyptische ui, zeekool, zwartmoeskervel en, niet te vergeten, rabarber. Geef ze een plek waar je makkelijk bij kan, in een apart moestuintje of tussen je bloemen. En vergeet niet regelmatig te plukken.

6. Mooie moestuin

Hoezo, oogt een moestuin saai? Met wat afrikaantjes tussen de rijen, dahlia's en gladiolen aan de rand en Oost-Indische kers of reukerwtjes langs de afsluiting, oogt je moestuin minstens zo mooi als de rest van je tuin.

+1