SOS Vakantietuin

SOS VakantietuinJe komt heerlijk uitgerust thuis van vakantie en vindt je terras en tuin in een erbarmelijke staat? Wellicht staat er geen leger tuinkabouters te wachten om het werk voor jou te doen. Maar met wat slimme ingrepen haal je wel snel resultaat.

Staan je eenjarigen er verwelkt bij, verhuis ze dan naar een plek in de schaduw en geef ze flink water. In één keer veel geven, werkt niet: het water loopt gewoon van de opgedroogde en gekrompen potgrond af. Besproei zo zacht mogelijk en las af en toe een pauze in om de grond het water te laten opnemen, tot hij helemaal volgezogen is. Peuter even in de potgrond ter controle: ook binnenin de kluit moet de grond nat zijn. Kleinere potten duw je onder in een emmer of een ton water tot alle luchtbellen eruit zijn. Laat ze daarna een dagje recupereren uit de zon. Meng bij de volgende gietbeurt vloeibare meststof door het water, zo maken ze een paar weken later alweer nieuwe bloemen aan.

Instant bloemen

Staan je borders er uitgebloeid bij? Haal verdorde stengels, uitgebloeide bloemen en vergeelde bladeren weg en knip de verwelkte rozen af, tot net boven een bladsteel. Werk een handjevol bloedmeel in rond de voet en besproei overvloedig: je roos zal een paar weken later nieuw blad en bloemen aanmaken. Zitten er hier en daar gaten in de border? Bij de kweker en in het tuincentrum vind je nu een ruim aanbod zomerbloemen in potten in: dahlia's, gladiolen, Crocosmia, Canna en eenjarige siersalies. Plant ze op de lege plekken in je border, geef flink water en geniet. Schoffel het onkruid weg op een droge, winderige dag: het onkruid droogt ter plaatse op. Bind de planten die over je paden zijn gaan hangen op, voor het een warboel wordt.

Gauw weer gezond

Check je rozen op plagen en ziektes. Hebben de bladluizen zich tijdens jouw afwezigheid massaal vermenigvuldigd, grijp dan meteen in, met een biologisch antiluizenproduct. Merk je poederachtige vlekken op de bladeren van je floxen, Monarda, toortsen, riddersporen, asters en tuinchrysanten, dan heb je met echte meeldauw of witziekte te maken. Behandel met een kant-en-klaar biologisch product tegen witziekte, op basis van zwavel. Bemerk je kleine witte puntjes en streepjes op je buxusbladeren, dan heb je spintmijten op bezoek: piepkleine, zuigende beestjes die zich bij warm weer flink kunnen vermenigvuldigen. Spuit je buxus met de tuinslang helemaal nat (ook onderaan het blad!), en behandel dan met een biologisch insecticide tegen spint.

Staat je gazon er veel te lang bij? Zet je grasmachine een stand hoger en maai een eerste keer. Maai twee dagen later opnieuw, op de normale hoogte.

+1