Stevia kweken

Sinds 11 november 2011 zijn extracten uit de Stevia-plant officieel toegelaten als plantaardige zoetstof in bepaalde producten in Europa. Maar wist je dat je deze subtropische plant ook zelf kan kweken? Al heb je er wel een warme zomer en een vorstvrije overwinteringsplek voor nodig.

Er bestaan meerdere soorten van Stevia maar het is uit Stevia rebaudiana Bertoni dat de bekende zoetmakende stoffen steviolglycosiden uit de bladeren worden geëxtraheerd. Stevia is een populaire zoetstof: het bevat amper calorieën, is 100% natuurlijk en is 300 keer zoeter dan suiker. Voor diabetici is dat een hele vooruitgang. Die steviolglycosiden werden buiten Europa al langer als natuurlijke zoetstof gebruikt, ondermeer in Amerika (door Coca-Cola) en in Japan. Stevia is een subtropische plant die nood heeft aan veel warmte. In haar thuisland, Zuid-Amerika, is de plant doorlevend en groeit ze makkelijk 1 meter hoog. In ons klimaat wordt ze niet hoger dan 60 cm en bloeit ze zelden. In onze tuincentra vind je ze ondermeer bij de eenjarigen.

Veel aandacht

Veel aandachtStevia kiemt langzaam en de zaairesultaten zijn wisselend. Reken op een opkomst tussen 30 en 80%. Zaai in maart of april in huis, onder een glasplaat, in heel fijne zaaigrond, bij minstens 20°C. Na 3 tot 4 weken komen de eerste zaailingen tevoorschijn. Hou ze warm, op een plek met veel licht - een raam op het zuiden is ideaal. Verspeen ze op tijd maar hou ze tot midden mei binnen. Plant ze uit op een warme plek; volle zon hoeft niet. Je kan ze ook in een koude serre of platte bak houden, of in een mooie pot op je zonneterras. Top ze al vroeg in, zo komen er meer vertakkingen en groeit de plant mooi vol. Stevia is dol op mest. Voeg voldoende compost in het plantgat of de pot, en geef vanaf mei organische mest met extra bloedmeel of zeewier. Zorg dat de grond niet uitdroogt. Naarmate de zomer vordert, worden de blaadjes zoeter. Haal je plant ten laatste midden oktober naar binnen op een frisse plek met veel licht. Laat de grond niet uitdrogen.

Stekken makkelijker

Wie Stevia stekt, zal meer resultaat halen dan met zaaien. Je kan ook grondscheuten van de moederplant nemen en die oppotten. Stekken kan van juni tot augustus. Neem stelen van zo'n 10 cm lang en snij ze net onder een knop af. Haal van de onderste helft de bladeren weg en zet ze in stekgrond, op een heel lichte plek maar uit de zon. Doe er geperforeerde plastiek overheen en hou continu vochtig. Verplant en probeer nog voor de winter af te harden. Vanaf midden oktober moeten je planten naar binnen. Opgelet! De plant zelf wordt door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen voorlopig nog beschouwd als een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel ('novel food'); enkel de extracten mogen voor commerciële doeleinde gebruikt worden.

Biologisch zaad vind je ondermeer bij Biosom (www.somers.be), Cook and Herb (www.cookandherb.be) en Het Vlaams Zaadhuis (www.vlaamszaadhuis.com). Bioplanten bij Duizendblad (www.duizendblad.be) en Ecoflora (www.ecoflora.be)

+1