Terras in de schaduw? Dit zijn de toppers!

Heb jij ook zo'n terras dat amper zon krijgt? Niet getreurd, er zijn meer dan genoeg decoratieve bladplanten en kleurrijke bloeiers die net dol zijn op een plek uit de zon.

Vrolijke kleurtjes

Vrolijke kleurtjesHet is niet omdat de zon amper op je terras schijnt, dat het er niet vrolijk kan zijn. De bij ons vooral als kamerplant bekende Streptocarpus saxorum bloeit, mits voldoende water, de hele zomer non-stop door, met prachtige paarsblauwe vioolbloemen tussen fluwelige blaadjes. Erg mooi in een hangmand of een hoge pot, waarlangs de zwierige stengels naar beneden mogen hangen. Nog bloeirijker is de eenjarige Lobelia, die een zomer lang voor een felblauwe waterval zorgt. Hou je van wit, kies dan voor de ijzersterke Bacopa (alias Sutera cordata) ‘Snowflake’, met een onafgebroken stroom witte bloempjes. Dit populaire en ijzersterke schaduwplantje vind je in elk tuincentrum, net als Vlijtige Liesjes. Vergeet niet je bloeiende planten elke twee weken te voeden met wat vloeibare mest.

Blad met een plus

Blad met een plusOp een zonovergoten terras dienen bladplanten al gauw als opvulling; op een plek in de schaduw stelen ze net de show. Hosta's zijn dé toppers op een wat donkerder terras. Bovendien doen ze het ook excellent in pot. Onze favorieten? De geel gepanacheerde 'June' en de witgestreepte 'Francee'. Dat extra streepje kleur licht een donker hoekje meteen op. Ook varens staan erg mooi op een plek in de schaduw. Probeer Polystichum setiferum 'Green Lace' - die heeft allerfijnst en bijzonder decoratief blad. Hou je schaduwterras spannend: combineer volumineuze bladeren met een fijn grasje, zoals de geel gestreepte Hakonechloa macra 'Aureola' of de opvallende Carex elata 'Aurea'. Ben je meer voor groen, zet dan een tropisch cypergras (Cyperus glaber) op een plek in het zicht. De stekelige bolletjes en de paraplublaadjes tijdens de bloei zijn fascinerend. Regelmatig water geven is de boodschap.

Extra volume

Extra volumeOogt je terras nog wat kaaltjes? Vul de achtergrond dan met een paar markante volumeplanten. In volle grond kan bamboe een woekerende verschrikking worden maar in pot is de groenblijvende, ruim twee meter hoge Phyllostachys bissetti erg dankbaar. De vingerplant Fatsia zoekt het liever in de breedte; z'n opvallende ingesneden (en groenblijvende!) bladeren kunnen makkelijk een halve meter diameter halen ) ideaal om een groot terras mee te vullen. Zet er eventueel een mooi opgeknipte laurier of een buxus bij, voor extra cachet. Mag het wat exotischer? Kies dan voor een boomvaren. Deze tropische blikvanger houdt van schaduw en veel vocht in de zomer; 's winters moet je hem wel wat inpakken en droger houden. Vergeet ook de muren van je schaduwterras niet. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) doet het excellent op een wat donkerder muur; gepanacheerde Perzische klimop (Hedera colchica 'Dentata variegata') of gouden hop maken je muur extra zonnig. Mis je geur? Met een kamperfoelie of een paar lelies in pot wordt je zitplek meteen een stuk zoeter. Wie durft nog te beweren dat een schaduwterras saai is?  

+1