Verrassingseffect met rozen

In de haag   

Rozen in de haag zorgen niet alleen voor een hoog verrassingseffect; met de bottels verwen je ook de vogels. Kies klimrozen die niet te hoog worden, tot zo'n 2,5 meter, en plant ze tussen bijvoorbeeld meidoorn, Gelderse roos, haagbeuk, hulst, kardinaalsmuts, mispel en trosbessen. Hou er wel rekening mee dat je past mag snoeien wanneer de rozen uitgebloeid zijn, na eind juni. Kies voor geurende klimrozen, voor nog meer effect in je tuin, zoals de sterke 'Cornelia', met dubbele, lichtroze bloemen, 'Zéphirine Drouhin', met grote, fuchsiaroze bloemen die maar blijven komen, of de klimrozelaar 'Compassion', met dubbele, licht zalmroze bloemen. Zelfs 'Mme Isaac Pereire', de iconische bourbonroos uit 1881 (!), past met haar heel grote, overweldigende geurbloemen perfect in een haag. Of meng er voor de helft botanische rozen door als de hondsroos (Rosa canina), egelantier (R. rubiginosa) of rimpelrozen (R. rugosa), dan geniet je 6 maanden non-stop van kleur en geur rondom je tuin. En je buren genieten gratis en voor niets mee.

In de boom

Liaanrozen of ramblers zijn de klimkampioenen onder de rozen: ze kunnen makkelijk tot 10 meter hoog worden. Tegen een muur of langs een pergola groeien net iets te enthousiast maar in een boom of op een dak voelen ze zich helemaal in hun sas. Ze groeien nonchalant, met erg lange ranken die alle kanten uitlopen. Hun kleurenexplosie is heftig maar slechts eenmalig, in juni of begin juli. Liaanrozen doen het vooral goed op voedzame grond die niet uitdroogt. De mooiste zijn 'Paul's Himalayan Musk', met zachtroze bloemen, 'Kiftsgate', met roomwitte bloemen en 'Bobbie James’, met een massa kleine, witte, geurende bloempjes. In een kleine boom past de witte 'Seagull'.

Rozen in pot, in de haag, in de boom, een perk of tegen de muur. Geef elke 2 weken rozenmest en strooi bovenop een laag van 5 cm compost, schors of cacaodoppen om verdamping tegen te gaan.     Rozen in pot, in de haag, in de boom, een perk of tegen de muur. Geef elke 2 weken rozenmest en strooi bovenop een laag van 5 cm compost, schors of cacaodoppen om verdamping tegen te gaan.

In pot

Rozen hebben van nature lange wortels om water en voedsel in de grond te zoeken, en zijn dus niet echt gemaakt om in een pot te groeien. Wil je toch rozen op je balkon of terras, plant ze dan in een grote pot of een brede bak van minstens 45 centimeter diep. Lage rozen zoals 'Snow Star' of 'Robe Fleurie' doen het prima in pot, net als 'Fil des Saisons', met heel opvallende donkerroze bloemen in trossen aan overhangende takken, van juli tot oktober. Ook 'Ballerina', met kleine enkele zachtroze bloemen in dichte trossen, en klimrozen die niet hoger worden dan 2 meter kunnen perfect in een pot, mits wat steun. Heb je maar heel weinig plaats? Miniatuurrozen of patiorozen zoals 'Sweet Dream', 'Pascaline', 'Pink Delight' of 'Star Shine' worden zelden hoger dan 30 cm maar geven wel maandenlang bloemen. Geef je rozen in pot van maart tot in augustus elke 2 weken vloeibare rozenmest. Strooi bovenop een laag van 5 centimeter compost, fijne schors of cacaodoppen, om de verdamping tegen te gaan. 

 

Rozen in pot, in de haag, in de boom, een perk of tegen de muur. Geef elke 2 weken rozenmest en strooi bovenop een laag van 5 cm compost, schors of cacaodoppen om verdamping tegen te gaan.

 

 

+1