Wat vliegt er in mijn tuin?

Als de vogels fluiten, begint de lente, maar zover is het nog niet. Eerst moeten ze worden geteld, tijdens het jaarlijkse Vogelweekend van Natuurpunt. Tel mee, het is een héél leerrijke en boeiende ervaring. Dit zijn alvast onze meest populaire tuinvogels.

1. Vink  

Heel sociaal en vrolijk tuingezelschap, ter grootte van een mus. Herkenbaar aan de witte strepen op de vleugels. De mannetjes zijn heel kleurrijk, met roodbruine wangen en borst. Ze zijn dol op zaden en granen, vooral op zonnepitten.

2. Huismus

Lang stond dit gezellige groepsdier op één maar hun aantallen krimpen. Ze eten zaden, granen, bessen, insecten en brood, liefst op de grond. Mussen kwetteren en tsjilpen er in koor op los, en broeden ook in kolonie.

3. Koolmees  

Deze durfals zijn heel actief op de voederplaats en zelfs brutaal genoeg om de brievenbus als nest in te palmen. Je herkent ze aan hun gele onderkant, witte wangen en zwarte borststreep. Ze eten insecten en zaden en zijn verslingerd aan pindanoten en vetbollen.

4. Merel

Deze zangvogel met typische oranje snavel gedraagt zich vrij tam, en nadert bekende personen zelfs tot dichtbij. Hij is wel territoriaal en verdraagt geen andere merels in de buurt. Hij lust insecten, wormen, slakken en fruit, en eet liefst op de grond.

5. Pimpelmees  pimpelmees

Deze minikoolmees is een heel kleurrijke verschijning in opvallend blauw en geel, met een felblauw petje. Het is een echte acrobaat die zelfs ondersteboven pindanoten en vetbollen eet. Zingt met hoge trillers, bekend als 'het zilveren lachje'.

Vogels tellen? Zo ga je te werk

1. Strooi (liefst vooraf) extra voeder op de voederplaatsen.

2. Download de tellijst op www.vogelweekend.be, en de poster met de verschillende tuinvogels (of neem een vogelgids).

3. Leg eventueel een verrekijker klaar (en speel eventjes bioloog in eigen huis).

4. Sta vroeg op en tel gedurende een half uur.

Noteer per soort het hoogste aantal dat je op één moment tegelijk waarneemt.

5. Probeer binnen dat half uur nog een paar keer opnieuw, tot je denkt de hoogste telling te hebben. Een vogel die alleen maar voorbijvliegt, telt niet mee.

6. Vind je het leuk, doe de telling dan 's anderendaags opnieuw.

7. Geef de beste resultaten in op www.vogelweekend.be en wacht de nationale uitslag af.

8. Blijf de vogels in je tuin voederen tot in maart of langer, als het koud blijft. Strooi op verschillende plekken, met gevarieerd voeder, op de grond én op voederplankjes op hoogte, zo komt elke vogel aan z'n trekken. 

+1