Winterbloemen

Januari is wellicht de rustigste tuinmaand. Veel werkjes kan je nu niet doen; genieten des te meer. Want sommige planten trekken zich van de kou niets aan en verrassen met hun sublieme bloemen.

WinterbloemenIn de border brengen kerstrozen, sneeuwklokjes en winterakoniet kleur. Wist je dat sommige kerstrozen zoals Helleborus x nigercors ‘Candy Love’ en ‘Snow Love’ wel drie maanden lang bloeien? De allermooiste zijn de orientalis-hybriden, met hun enkele en dubbele, witte, gele, roze tot bijna gitzwarte klokjes. Ook na de bloei is een kerstroos een dankbare plant, met haar altijd groene, elegante blad. Geef ze een plek uit de volle zon, in humusrijke, voedzame grond. Ook sneeuwklokjes hebben geen last van de kou en bloeien makkelijk een maand. Een absolute topper is ‘Flore pleno’, met dubbele bloemen, en Galanthus 'White Cloud', die bijzonder lang en rijk bloeit. Sneeuwklokjes staan het natuurlijkst in kleine groepjes onder een boom, struik of haag. Plant er wat felgele winterakoniet (Eranthis hiemalis) bij, als contrast.

Mooie klimmers

Winterjasmijn en winterclematis geven zelfs de saaiste tuinmuur een vrolijke look. Clematis cirrhosa ‘Freckles’ is misschien wel de meest verrassende, met z'n lichtroze bloemen volle donkere stippels, tussen het groene blad. Deze mediterraan bloeit maandenlang maar geef hem een beschutte plek uit de noordoostenwind. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) herken je meteen aan z'n typische lange slappe twijgen vol citroengele sterretjes. Het is een echte overlever die het op quasi elke plek goed doet, of er nu zon of schaduw is. Zelfs bij -15°C bloeit hij dapper door. Heb je geen schrik van hard geel, plant dan een forsythia in je tuin. Veel eleganter is de sneeuwbalstruik Viburnum x bodnantense, één van de lekkerst geurende winterbloeiers. De witte of roze ‘sneeuwballen’ verschijnen vaak al in november aan de nog kale takken en blijven tot maart, wanneer het eerste blad ontluikt. De mooiste zijn ‘Dawn’ (wit-roze), ‘Charles Lamont’ (roze) en ‘Debe’ (wit). Zorg voor een plek met veel zon.

Heb je de luxe van een grote tuin, plant dan een toverhazelaar. Deze kleine, struikachtige boom bloeit vaak al rond kerst, met draadachtige, zoetgeurende bloemetjes op de kale takken. De mooiste gele is Hamamelis x intermedia ‘Pallida’; ‘Jelena’ bloeit oranjeroze tot koperkleurig en ‘Diane’ intens rood. De lichtgele ‘Arnold Promise’ bloeit tot maart. Ze groeien langzaam en worden niet groter dan 3 meter hoog en breed. Geef ze een plek met zure tot normale, goed doorlatende grond.

Tip

Zet wat bloembollen binnen. Hyacinten kan je nu in knop kopen; zodra de eerste bloemen opengaan, heb je wekenlang geur en kleur in huis.

 

+1