Winterklaar, in een wip

Lang duurt het niet meer voor de eerste vorst eraan komt. Rond de herfst in schoonheid af en geef je borders, hagen en gazon een laatste opfrisbeurt.

Pico bello

Knip stengels die te veel over de paden of over andere planten hangen af en controleer een laatste keer op onkruid. Ruim je borders vooral niet op: er zitten nog prachtige herfsttinten tussen. Bovendien houden tal van nuttige insecten hun winterslaap tussen de bladeren en vinden vogels er hartje winter nog wat lekkers. De plantenresten vormen meteen een dekentje tegen de koude wind en zorgen straks, met een laagje rijm, voor een feeërieke winterzicht. Het gros van onze rozen is perfect bestand tegen een fikse winter. Leg bij minder sterke soorten of jonge planten een heuveltje aarde rond de onderste 5 centimeter van de stam, waar de gevoelige entplek zit. Knip een derde van de takken van je stamrozen af en wikkel, zodra het gaat vriezen, een winterhoes rond de kruin en de aansluiting met de stam. Je gazon is toe aan z'n laatste maaibeurt; zet de maaier een stand hoger en haal zeker de herfstbladeren van het gras, voor het verstikt.

De laatste groenten

Oogst je pompoenen wanneer er vorst is aangekondigd. Sterke groenten als prei, spruiten en savooien overwinteren probleemloos in vollegrond. Strooi een pak bladeren over de winterwortelen of leg er een vliesdoek over met stro, zo kun je ook oogsten wanneer het vriest. Winterpostelein, kervel en veldsla zorgen de komende maanden voor vers groen op je bord. Werk flink wat compost of bodemverbeteraar in op de lege plekken; reken op een emmer per vierkante meter. Spit de grond niet, maar maak hooguit de bovenste 10 centimeter los met een woelvork, anders verstoor je de structuur en de levensnoodzakelijke micro-organismen. Bedek de lege bedjes met een laag compost of bladeren, zo spoelt de regen de kostbare voedingsstoffen minder snel uit en blijft de grond luchtig en kruimelig.

Heb je zware (klei)grond, graaf dan greppeltjes tussen de bedden zodat het water sneller uit de grond trekt. Is je grond te zuur, dan is het nu het moment om er kalk in te werken. Gedroogde koemest of andere organische mest strooi je best uit in de lente.

De schaar erin

Knip de slordige scheuten van je hagen weg, voor een strak winterzicht. Jonge hagen die nog wat voller mogen worden, knip je tot een vierde in zodat ze volgende lente beter vertakken. Gemengde hagen die nu nog vol bessen staan, laat je ongemoeid, de vogels zullen er je dankbaar voor zijn. Groenblijvende hagen snoei je nu beter niet meer. Klimrozen, blauweregen, kiwi en druif kunnen fel te lijden hebben onder de najaarsstormen; snoei de loshangende takken in en haal enkele oudere takken helemaal weg, dat stimuleert de groei voor volgend jaar. 

                                                                      

+1