De 5 beste kantoorplanten voor gelukkige medewerkers

Hoe krijgen we van groen een boost? We kennen allemaal de voordelen van kamerplanten in huis. Maar meer en meer worden planten een vast element in de decoratie, niet enkel thuis maar ook op het werk. Ze worden voornamelijk gebruikt om kantoren en bedrijven op te fleuren. Het is niet alleen trendy maar een groene omgeving zorgt voor een aangename, gezonde sfeer op het werk.

De kracht van kantoorplanten

Studies tonen aan dat werknemers betere resultaten behalen als groene planten de kantoren van een onderneming opfleuren. Het resultaat is indrukwekkend: de toename van de productiviteit is 15% in vergelijking met het resultaat gemeten in kantoren zonder planten. Het toevoegen van voldoende groene accenten aan een werkomgeving verbetert de prestaties van de medewerkers aanzienlijk, vooral op het vlak van geheugen. De meeste bedrijven hebben over het algemeen een strak kantoorontwerp. Er is echter geen bewijs dat dit type interieur de productiviteit verhoogt, in tegenstelling tot de populaire overtuiging "Less is more". Volgens studies zou ervoor gezorgd moeten worden dat elke werknemer vanaf zijn bureau  een plant kan zien.

De wetenschappelijke kant van de kracht van planten op het werk

Naast de onmiskenbare esthetische kwaliteiten van groene planten en het feit dat ze zorgen voor een goed humeur, hebben planten psychologische krachten die een bewezen positief effect hebben op het opnemen van kennis en informatie. Het is al lang geweten dat de natuur zorgt  voor een stimulerende kracht op mensen op kantoor: bijvoorbeeld het feit dat medewerkers beter een natuurlijke omgeving vanuit hun bureau zien dan een betonnen omgeving, voor een positieve invloed op hun geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Waarom is dit zo? Planten hebben micro-herstellende eigenschappen, dat wil zeggen dat ze ons brein de hele dag kunnen laten opladen. Veel van het onderzoek over dit onderwerp is grotendeels gebaseerd op een principe vastgesteld door de psychologen Rachel en Stephen Kaplan: de "aandachtsherstel-theorie". Kort samengevat: onze hersenen verbruiken veel energie om taken uit te voeren die onze directe aandacht vereisen. Dit kan mentale vermoeidheid veroorzaken die kan verholpen worden door onze directe aandacht rust te geven. Een dutje is heel effectief omdat het de hersenen op deze manier laat opladen.

Als we echter wakker blijven, is het voldoende om onze aandacht te vernieuwen, om het een paar ogenblikken te laten afglijden naar dingen die geen inspanning vergen en geen verband houden met ons werk. Een groot aantal korte intervallen van aandachtsherstel kan ons een goede dosis concentratie bezorgen. We weten dat we onze aandacht moeten richten op bijvoorbeeld een groene plant, om er profijt van te hebben. Het is iets heel eenvoudig maar met heel gunstig effect...

De positieve effecten van de aanwezigheid van planten op kantoor 

De aanwezigheid van kamerplanten op kantoor verhoogt de productiviteit 

Van alle effecten van planten op kantoor, is het verbeteren van concentratie en productiviteit het meest besproken thema. Er zijn nog andere, minder bekende effecten, waaronder het verminderen van stress en het verbeteren van de conditie van de huid. En dit schrijven we echt niet zomaar om je te overtuigen om zo snel mogelijk naar jouw tuincentrum te gaan. Heb je al gehoord over het effect van planten voor het verbeteren van de gezondheid?

Planten helpen om stress te verminderen

Een ander waardevol aspect van kantoorplanten, is hun uitstekend vermogen om stress te verminderen.  Planten op werkplekken bevordert de positieve psychologische veranderingen: planten helpen bijvoorbeeld om onze omgeving als meer gastvrij, rustgevend, kleurrijk en ontspannend te ervaren. Als je het vooruitzicht van een productieve, stressvrije werkplek wel ziet zitten, lees dan snel verder en ontdek de top 5 van beste planten op kantoor.

Een studie van 2014 bewees volgende resultaten:

Angstvermindering met 37 %
Daling depressies met 58 %
Daling vermoeidheid met 38 %
Boosheid/ vijandigheid vermindering met de 44 %

De afwezigheden door ziekte zijn ook minder talrijk.

Studies hebben aangetoond dat het groener maken van kantoren het ziekteverzuim tot 50% kan verminderen, terwijl het aantal lichte verwondingen met 30% kan worden verminderd.

De lucht is ook gezonder

Planten hebben het vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren in bureauruimtes: ze kunnen de hoeveelheid CO2 met 50% verminderen en de hoeveelheid stof, schimmel en andere bacteriën die aanwezig kunnen zijn in de kamer met 20%. Je werkt niet alleen beter op een werkplek met planten, je zult ook minder toxische stoffen inademen in een ruimte waar je toch wel een groot deel van de tijd in doorbrengt. Om maximaal te genieten van deze voordelen, let je er best op op dat er 1 plant per 3 medewerkers voorzien wordt.

Er is minder geluid

Als je denkt dat kantoorplanten niet veel anders kunnen doen voor je concentratie, denk dan nog eens goed na. Het is wetenschappelijk bewezen dat groene planten ook lawaai op kantoor kunnen verminderen met 5 decimalen. En als het geluidsniveau vermindert, is het concentratieniveau hoger, en eveneens de tevredenheid van werknemers en werkgevers!

De aanwezigheid van planten stimuleert de creativiteit

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat kantoorplanten zelfs de creativiteit kunnen stimuleren en met 15% kunnen doen stijgen. Creativiteit in het werk is nodig, planten bewijzen alweer dat ze heel bruikbaar zijn op kantoor.

Positief effect op droge huid

Niet alleen zul je je beter voelen in je vel, maar je zult het ook zien. Studies hebben aangetoond dat planten op kantoor de droogte van de huid met 20% verminderen.

Onze top 5 van beste kantoorplanten

aloe

1- Aloë vera

De Aloë vera is bijzonder geschikt om jouw kantoor op te fleuren. Zet deze plant in de buurt van een raam en geniet van het visuele effect. Als je wil, kun je zelfs de gel in de bladeren gebruiken om je handen te hydrateren.

2- Chlorophytum comosum of Graslelie

De Graslelie of Chlorophytum is goed geschikt voor kantoren, waar hij van hoge planken houdt. Zet de plant op een plaats met een gedeeltelijke zon of schaduw waar de plant mooi kan groeien. Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en hoeft niet zo vaak water. Zet het in een pot van geschikte grootte of in een plantenhanger komt de graslelie ook prima tot zijn recht.

cactus

3- Cactus

Een cactus op het bureau is een goede manier om met planten in de werkruimte te starten. Cactussen zijn winterhard en hebben heel weinig water nodig. Ze zijn resistent en zuiveren de lucht: dit is een eenvoudige manier om uw werkplek te verbeteren.

4- Klimop

Deze decoratieve kantoorplant ontwikkelt lange takken bladeren die je naar eigen wens kunt schikken. Je kunt de takken in verschillende richtingen sturen om je kantoor naar eigen inzicht in te richten.

5- Ficus elastica of Rubberplant

Deze Ficus is een stevige soort die tevreden is met weinig licht, in tegenstelling tot veel andere soorten van zijn grootte. 

De plant is ook bestand tegen vrij koude temperatuur. De plant zuivert de lucht, vereist weinig verzorging en voorziet je kantoor van groen.

Nu is de keuze aan jou. We zijn al benieuwd te horen welke kamerplant jouw kantoor opfleurt.

Terug naar kamerplanten

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug