Gezond met kamerplanten

Kan je ook zo genieten van je kamerplanten? Weet dat achter die façade van mooie huisgenoot een verrassende laboratoriumactiviteit heerst. Sommige kamerplanten blijken immers kampioen in het zuiveren van de lucht. 

Planten zetten dagelijks water, licht en gassen (koolzuurgas en CO2) om in suikers en zuurstof. Maar sommigen doen nog wat extra: ze zuiveren ook de lucht. Via de huidmondjes in hun bladeren nemen ze schadelijke deeltjes op en transporteren ze via de stengels naar de wortels. Daar breken micro-organismen de schadelijk verbindingen af en zetten ze om tot voedsel voor de plant. Daarbij wordt waterdamp afgescheiden, waardoor planten de luchtvochtigheid in de omgeving verbeteren en de statische elektriciteit doen afnemen.

Hoezo, vervuiling?

Maar wat is er dan wel mis aan de lucht in ons eigen huis? Een pak bouwmaterialen, elektrische apparatuur, verf, vast tapijt, gordijnen, computerschermen... geven een zekere hoeveelheid schadelijke vluchtige stoffen af. De bekendste zijn trichlooretheen, benzeen en formaldehyde. Bovendien worden gebouwen alsmaar beter geïsoleerd waardoor de lucht(vochtigheid) erop achteruit gaat. Zeker in de wintermaanden, wanneer we vaak 's avonds binnen zitten en ramen en deuren zoveel mogelijk toe houden. Wie er gevoelig aan is, krijgt er hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan de huid, prikkelingen aan ogen, neus en keel, allergieën en een droge mond van. Dat heet dan SBS: het Sick Building Syndrome. En neen, het komt niet alleen in kantoren voor.

Gezond in 't groen

Om echt effect te hebben, staan er best twee planten per 12m². Probeer verschillende soorten te combineren voor het beste resultaat.

Terug naar kamerplanten

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug