Hoe kamerplanten verzorgen zonder groene vingers?

Kamerplanten verzorgen

Verwaarloosde kamerplanten zullen misschien niet afsterven maar vroeg of laat zullen ze een trieste indruk geven, er slordig bij staan, vol stof of vliegjes. Geregelde verzorging, voldoende water geven, af en toe controleren op ziektes of insecten, dode takjes afknippen en je zult het resultaat zien. 

Zorg voor een geschikte standplaats: Staat de plant niet te veel in de zon? Of op een te donkere plaats?  Staat de plant te droog of geef je te overvloedig water? Dit verschilt naar gelang het type plant maar de meeste planten houden er niet van om met hun wortels in het water te staan. Bij de verzorging hoort ook blaadjes verwijderen die er geel of verdroogd uitzien. Bij bloeiende planten zal het weghalen van verwelkte bloemen de vorming van nieuwe bloemen bevorderen.

Voorkom ziektes

Hou je planten sterk en gezond met regelmatig wat Substral vloeibare meststof. Je kamerplanten kunnen immers met een aantal ziektes te maken krijgen zoals schildluizen, witte vlieg en wolluis. Behandelen is heel eenvoudig: gebruik een efficiënte combinatie van meststof en insecticide zoals de Substral Duo-stick om deze gedurende enkele weken te beschermen.

Hou je kamerplanten netjes

Planten met stofvrije bladeren zullen al het beschikbare licht opnemen en op die manier sterk en gezond blijven. Stof de bladen af met een zachte, vochtige doek terwijl je het blad met de hand ondersteunt. Planten met fijne blaadjes kun je ook zachtjes afspoelen onder een kraan of handdouche. Heel praktisch!  Zorg dat er geen water in de pot blijft staan! Cactussen, vetplanten of harige planten zet je beter niet onder de kraan. Je kunt ze afstoffen met een zachte droge borstel.

Laat ze glanzen

Voor extra glans en finishing touch kun je je kamerplanten behandelen met een bladglansspray. Dit product zorgt niet alleen voor glans maar beschermt ook tegen schildluizen. Enkel te gebruiken op planten met stevige lederachtige bladeren, niet op nieuwe of harige blaadjes.

Geef de wortels ruimte

Als planten groeien, zullen de wortels geleidelijk aan de pot volledig vullen. Heel veel water geven is dan de boodschap gezien er nog maar weinig voedingsstoffen aanwezig zijn. Wens je je plant te laten groeien, dan is het tijd om de plant in een grotere pot te verplanten. Wel is het zo dat bloeiende planten meestal beter bloeien als ze wat ingeperkt worden. Maar na een tijdje zal verpotten toch ook nodig zijn.

Verpotten

De beste periode om kamerplanten te verpotten is als ze goed aan het groeien zijn, meestal in de lente of vroege zomer. Hoe pak je dat aan?

 1. Geef de plant overvloedig water voor je start.
 2. Kies een bloempot die één of twee maatjes groter is dan de oorspronkelijke pot en leg een laagje Substral kamerplantenpotgrond.
 3. Haal de plant uit zijn pot en zet de wortel in de nieuwe pot.
 4. Vul de ruimte rond de wortel met Substral kamerplantenpotgrond en duw zachtjes aan.
 5. Geef opnieuw voldoende water en zet de plant de eerste dagen niet in direct zonlicht.

Als je niet wil dat de plant groter wordt, knip dan enkele van de buitenste wortels af bij stap 3 en haal de aarde eraf. Ga dan verder met stap 4.

Substral kamerplantenpotgrond is gebruiksklaar en makkelijk in gebruik voor alle soorten groene en bloeiende kamerplanten. Het mengsel bestaat uit zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige natuurlijke grondstoffen, voornamelijk turf en Osmocote meststof, die ervoor zorgen dat het water goed wordt vastgehouden. Zo kan de plant langere tijd over voldoende water beschikken.

Terug naar kamerplanten

  Onze merken

  • Substral
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Naturen Biologisch tuinieren
  • Evergreen - Gazonverzorging
  • Nieuwe Roundup
  • Asef
debug