Nieuw jaar met nieuwe plantentrends : de Cactus en de Pannenkoekenplant

De meesten onder ons hebben zoiets van een nieuw jaar, tijd voor iets nieuw. Of deze voornemens hebben we toch… Een van de makkelijkste uit te voeren voornemens om meteen een goed gevoel te krijgen, is iets nieuws in je interieur. Wist je dat cactussen en pannenkoekenplanten dé musthaves zijn van dit jaar?

Waarom de cactus trend?

Dankzij de cactus-trend kun je in een handomdraai de look van je huis veranderen zonder volledige make-over. De cactus zorgt voor een zuiderse zonnige sfeer, net waar we in de wintermaanden zo naar verlangen. Bovendien is de verzorging van cactussen is ook heel eenvoudig.

Waarom kiezen voor een pannenkoekenplant?

De Pannenkoekenplant of Pilea Peperomioides is een leuke kamerplant die volop in interieurbladen, op Pinterest en Instagram verschijnt. Deze plant die populair was in de jaren '70 is nu weer overal te koop. Deze retro kamerplant heeft een unieke vorm: platte, ronde blaadjes met een steeltje in het midden die doen denken aan pannenkoekjes of aan muntjes. Oorspronkelijk komt de pannenkoekenplant uit China, vandaar dat hij in het Engels de bijnaam Chinese Money Plant kreeg.

Hoe inpassen in je interieur?

- Combineer cactussen van verschillende vormen en formaten.  Plaats ze samen en maak een compositie met een contrasterende schaal, elementen in glas of trendy metallic kleur. Hou hierbij ook rekening met de achtergrond.

- Durf te kiezen voor een grote cactus. Knap om zwart-wit te combineren met groene cactussen.

- Cactussen kun je ook perfect combineren met andere planten, zeker ook met de pannenkoekenplant. In de jaren ’70 was het hip om veel planten in huis te hebben, deze trend komt volop terug.

- De pannenkoekenplant heeft een fantastische vintage look en siert dan ook makkelijk je interieur. Past perfect in een trendy macraméhanger.

Verzorging

In de wintermaanden heb je naar cactussen geen omkijken. Ze zijn in rust en groeien niet of bijna niet. Cactussen mogen tijdens deze rustperiode geen of weinig water krijgen en bij voorkeur overwinteren tussen de 5 en 10° C.  Als het weer zonniger wordt, geef je de cactussen lauw water. Vanaf juni zijn de planten terug aan hun groei begonnen en sommige cactussen krijgen bloemen. Geef water met wat Substral cactusmeststof tijdens warme periodes; doe dit best ‘s avonds. Controleer ook geregeld op ongedierte.

Verpotten kan in maart of september. Gebruik hiervoor best speciale Cactuspotgrond van Substral. Let op met te veel water geven bij kouder weer, cactussen kunnen snel beginnen rotten.

Voor de verzorging hoef je het ook niet te laten om voor een pannenkoekenplantje te kiezen. Net zoals de cactus is het een heel makkelijke kamerplant. Het plantje één keer per week begieten is voldoende. De grond mag niet uitdrogen, maar het wil ook geen natte voeten. Gele blaadjes kan erop wijzen dat je te veel water geeft. Verder staat de pannenkoekplant graag in het licht, maar niet in de zon. Bemesten kan best om de twee maanden met vloeibare voeding voor kamerplanten van Substral, zo blijven de blaadjes mooi groen.

Als je de moederplant goed verzorgt, kan je er zeker van zijn dat ze je trakteert op baby-pannenkoekjes. Je kunt ze makkelijk stekken en met je vrienden delen! Of ze verspreiden in je interieur is ook een mogelijkheid. Geniet ervan!

Terug naar kamerplanten

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug