Welke plant voor welke plek?

Het geheim achter een gelukkige kamerplant, is natuurlijk de manier waarop je hem verzorgt. Maar nog belangrijker is de plek waar je hem neerzet. Bekijk je huis of werkplek en kies de juiste plant voor de juiste plek !

Donker

Telt je huis veel donkere hoekjes, dan houd je best niet-bloeiende, groene bladplanten. Heel trendy makkelijke planten voor donkere plaatsen zijn de Pauwenplant (ook Calathea of Living plant genoemd), de Graslelie (Chlorophytum), de Gatenplant (Philodendron Monstera) en de Drakenbloedboom (Dracaena). Andere klassiekers die weinig licht nodig hebben zijn de Klimop, de Howea-palm of de kerkpalm. Vleugelvarens (Pteris) houden van een donkere, vochtige omgeving zoals de badkamer; de krulvaren (Nephrolepis) houdt van halfschaduw maar haat natte voeten.

Help!

Beginnen de bladeren van je plant in de winter te verwelken, komen er bruine puntjes op, worden ze geel of vallen ze af, dan heeft je plant toch te weinig licht. Knip de kale takken af en verhuis ze naar een lichtere plek (uit de zon!), tot de dagen weer wat langer worden. Niet vergeten om geregeld plantenvoeding te geven voor sterke mooie planten! Let wel: in de winter is dit niet nodig.

Lekker veel licht

Woon je in een huis met veel licht, kies dan uitbundig bloeiende planten of exemplaren met gestreept of gevlekt blad. Direct zonlicht is voor zowat alle kamerplanten te fel maar in de winter kan een streepje zon geen kwaad. Azalea's houden bijvoorbeeld van veel licht en (regen)water en ook ficussen zijn dol op licht.

Vetplanten verdragen probleemloos directe zon en planten met dikke vlezige bladeren zoals Aloë, Crassula, Echeveria en agaven hebben zelfs van (middag)zon tijdens de zomer geen last. Ook cactussen geven geen krimp in de zon; alleen de kerstcactus (Schlumbergera) kan niet tegen felle middagzon.

Help!

Komen er gaatjes in de bladeren van je plant, dan lijdt die aan plantenzonnebrand. Knip de verbrande bladeren af, geef je plant een frisse douche en verhuis hem naar een plek uit de zon. De juiste plantenvoeding zorgt voor mooie sterke planten ! 

Graag nat

Hou je ervan je planten uitvoerig te vertroetelen en te begieten, kies dan soorten die dol zijn op water. Ideale plekken voor dat soort vochtminners zijn de badkamer of de keuken. Cyclamen houden van vochtige aarde en een koele plek en ook het cypergrasje (Cyperus haspan) verlangt veel vocht en licht. De vleugelvaren (Pteris cretica) houdt van vocht en schaduw en is de ideale badkamerplant; de kamerlinde (Sparrmannia africana) heeft liever veel licht. Anthurium houdt van een vochtige omgeving én een vochtige kluit.

Help!

Hangen de bladeren slap, worden ze geel en vallen zowel de oude als de nieuwe bladeren af, dan was je toch te kwistig met water. Zorg dat het overtollige water altijd weg kan via gaatjes onderin de pot. Leg een laag grind op de bodem van de sierpot. Geef nooit zomaar water maar voel eerst aan de potgrond. Stop bij grote planten je vinger in de aarde - het is niet omdat de bovenste laag droog aanvoelt, dat de hele kluit dat ook is.

Terug naar kamerplanten

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug