Zieke planten herkennen

Les 1 in bladeren lezen

De blaadjes van je planten, vertellen je veel meer dan je denkt. Gezonde planten zijn mooi groen, vol en glanzend. Maar bij een tekort aan voedingsstoffen, een teveel aan water en zon of andere problemen, zie je de impact ervan op de bladeren. Wij leggen je uit hoe je bij zieke planten de juiste diagnose stelt! 

Je hoeft geen bioloog te zijn om de toestand van je planten te kunnen lezen in de blaadjes. Planten in topconditie zijn mooi groen en vol, terwijl zieke planten symptomen hebben zoals bruine vlekjes, gaatjes, verkleuringen en afgestorven blaadjes. Hieronder vind je de symptomen van een aantal veel voorkomende problemen op een rijtje.

Futloze, gele bladeren

De kans bestaat dat je planten lijden aan een voedingstekort. In dat geval kan je je zieke planten universele meststof geven. Een andere mogelijkheid is dat je plant te veel water kreeg. Dit is doodsoorzaak nummer 1 bij planten!

Bladeren met gaatjes

Als de bladeren van je zieke planten gaten vertonen, dan gaat het in de meeste gevallen om insecten of luizen. De ideale oplossing hiervoor is Substral Plantenspray. Dit efficiënte product bestrijdt alle zuigende en bijtende insecten, zoals luizen, trips, wantsen, witte vliegen, rupsen en snuitkevers. De eerste resultaten zijn al zichtbaar na 24 uur. Dit komt doordat de vloeistof doordringt in de bladeren en opgenomen wordt in de sapstroom van de plant. Substral Plantenspray blijft bovendien 3 à 4 weken actief, zodat je planten beschermd zijn tegen nieuwe plagen.

Gaat het om planten buiten of op het terras, dan raden we aan om Multisect te gebruiken.

Gele bladeren

Worden de bladeren geel? Dan heb je mogelijk te maken te maken met een tekort aan stikstof. De oudste blaadjes worden eerst geel; erna volgen de jongere. Je kan dit tekort bestrijden door je zieke planten te bemesten met een stikstofrijke meststof, bv. van Substral.

Bladverlies

Bladverlies kan een symptoom zijn van rotte of ongezonde wortels (bv. door overmatige droogte, bewatering of bemesting), maar ook van een plotse verandering in temperatuur, licht of vochtigheid. 

Laat je helpen door een expert

Heb je hulp nodig bij het herkennen van de symptomen van zieke planten of het vinden van de juiste remedie? Breng een bezoek aan je dichtstbijzijnde verkooppunt en laat je informeren.

Terug naar kamerplanten

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug