Een gazon zonder zorgen

Wanneer zaai ik mijn gazon? Welke soort grond heb ik? Hoe kies ik het beste een gazon? Hoe leg ik een gazon aan? Hoe beperk ik onkruid in mijn gazon? Hoe voorkom ik afval van gemaaid gras? Waarom groeit er mos in mijn gazon?

Hoe voorkom ik afval van mijn gazon?

Een gazon zonder kopzorgen, dat betekent ook minder trips naar het containerpark. Kies een grasmaaier met mulching die het gras fijnhakt en opnieuw op het grasperk gooit waardoor er stikstof in je gazon komt. Er is minder maaiafval en het gemaaid gras doet dienst als beschermende mulch tegen uitdroging en natuurlijk ook als meststof voor je gazon. De cirkel is rond... maar deze methode vereist regelmatig maaien. Door met gezond verstand te werk te gaan wordt alles gemakkelijk, nietwaar? Er wachten je heerlijke partijtjes voetbal of kegelen of een luie siësta op jouw beminde gazon!

Hoe kies ik het beste een gazon?

Een gazon is altijd een mix van verschillende soorten graszaden raaigras, struisgras, diverse zwenkgrassen en andere beemdgrassen. Als je graag een Engels siergazon wilt met fijne blaadjes en een mooie groene kleur of als je een iets minder mooi, maar vooral robuuster gazon wilt dat furieuze voelbalwedstrijden en andere vormen van vertrappeling verdraagt, zal de zaadmix verschillen.

Er moet ook zeker rekening gehouden worden met de locatie. Is het grondstuk blootgesteld aan de zon, aan de felle zon of ligt het eerder half in de schaduw, aan de rand van de zee etc.? Er bestaan gazonsoorten die een oplossing bieden voor alle soorten situaties en voorkeuren. Je moet gewoon kiezen naargelang jouw situatie.

Hoe leg ik een gazon aan?

De technieken verschillen naargelang de situatie van jouw gazon.

JE HEBT NET GEBOUWD EN HET GRONDSTUK LIGT BRAAK.

 • Verwijder de wortels van onkruid en grote stenen en keien.
 • Bewerk de aarde gelijkmatig met een riek zodat ze tot minstens vijf centimeter diep los is.
 • Afhankelijk van de oppervlakte kun je de zaadmix met de typische zaaibeweging verspreiden of gebruikmaken van een strooiwagen.
 • Ga er daarna over met de rol om de zaadjes in de grond te drukken.
 • Bewater het toekomstige gazon als er geen regen wordt voorspeld.

JE MOET SLECHTS EEN DEEL VAN JE GAZON HERZAAIEN

 • Dek het jaar voorafgaand aan het zaaien het te herzaaien gebied af met een zwart zeil. Hierdoor sterven de planten die zich onder het zeil bevinden zonder enige inspanning af. Het principe is eenvoudig: zonder licht kan geen enkele plant overleven.
 • Verwijder het zeil en ga met een riek door de aarde om de dode planten te verwijderen.
 • Maak de aarde los en ga er met een hark door om het terrein vlak te maken.
 • Zaai de zaadmix.
 • Ga erover met de rol.
 • Bewater indien nodig.

JE MOET ENKELE PUTTEN OPVULLEN

 • Bewerk de aarde gelijkmatig met een riek zodat ze minstens tot vijf centimeter diep los is.
 • Bezaai de op te vullen putten met de hand.
 • Ga erover met de rol.
 • Bewater indien nodig.

Hoe beperk ik onkruid in mijn gazon?

De grassen waaruit onze graszaadmixen bestaan, zijn kleine plantjes. Planten die we “onkruid” noemen, zoals paardenbloemen en zuring zijn meestal groter. Door je grasperk regelmatig te maaien beperk je het teruggroeien van deze planten die in de hoogte moeten kunnen groeien om zich te ontwikkelen. Door ze “onder de voet af te snijden” sterven deze planten uiteindelijk af. Door grote bomen te snoeien zodat het zonlicht er beter kan doordringen en door de grond te verticuteren zal er minder mos groeien. Mos is vaak te wijten aan een gebrek aan licht of teveel aan vochtigheid.

In welke periode zaai ik een gazon?

Een gazon zaaien kan eenvoudig lijken. Maar je moet erop letten dat je op het juiste moment doet. Om op veilig te spelen en er zeker van te zijn dat de zaadjes goed uitkomen, ga je het best aan de slag als de bodem al wat opgewarmd is.

Een gazon zaaien met succes

Voor de duidelijkheid: je kunt het gazon zaaien op het einde van de lente of na de zomer, in het begin van de herfst. In die periodes kun je er zeker van zijn dat de zaadjes genoeg warmte hebben om te ontkiemen en tegelijkertijd profiteren van de laatste regenbuien van de lente of de eerste van de herfst. En waarom zou je niet rekenen op het hemelse vocht om het gieten in jouw plaats te doen? Het zou toch zonde zijn daar niet van te profiteren, toch? Natuurlijk is de verwarming van jouw grond gerelateerd aan de samenstelling ervan en dat brengt ons bij de tweede vraag.

Welke soort grond heb ik dan?

Naargelang de aard van je grond zal deze snel of minder snel opwarmen. Als je grond vol stenen lijkt te zitten, is hij kalkachtig en warmt hij gemakkelijk op. Je kunt je gazon in de lente zaaien. Als hij oranjeachtig en vast is, heb je een leemgrond die maar met veel moeite opwarmt. Zaai het gazon dus beter in het begin van de herfst. Een zandachtige grond is heel licht en warmt heel snel op. Je kunt ook hier vanaf de lente op zaaien. Humusrijke grond is heel donker en warmt gemakkelijk op. Zaaien in de lente is aangewezen.

Waarom groeit er mos in mijn gazon?

Mos in het gazon wijst op slechte omgevingsomstandigheden voor grassen. Er zijn meerdere factoren die de verschijning van mos in de hand werken: Veel schaduw door bomen, struiken of gebouwen, een bodem die onvoldoende afwatert, te vast of zandachtig is, onvoldoende bemesting, het gras wordt te kort gemaaid, de gazonmix die niet geschikt is voor de blootstelling van het stuk grond, zure bodem - te veel vochtigheid.

Als je beslist het mos te verwijderen zonder de oorzaken ervan aan te pakken, zal het altijd terugkomen en zul je verplicht zijn het gazon vaak (te vaak!) te behandelen tegen het woekerende mos dat het gazon al snel verstikt. Hier volgen dus enkele onderhoudsmaatregelen die de aangroei van mos verhinderen:

 • Bemest je grasperk regelmatig met een meststof met een lange werking voor een dicht en mooi groen gazon, zoals Substral All-in-One.
 • Maai het gras op een lengte van 50 à 70 mm op beschaduwde plekken.
 • Verbeter de bodemstructuur en zorg voor een efficiënt afwateringssysteem.
 • Verlucht de grond aan het oppervlak en in de diepte - kies grassoorten die geschikt zijn voor schaduwrijke plekken.
 • Gebruik een compleet product van het type Substral meststof voor gazons + antimoswerking dat het gazon zal stimuleren en het mos tegelijkertijd aanpakt.
 • Als het mos vernietigd is, verzamel het voorzichtig en vul de kale plekken op door gras of Patch Magic te zaaien.
Terug naar gazonverzorging

  Onze merken

  • Substral
  • Substral Naturen
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Nieuwe Roundup
debug