Hou onkruid uit je gazon

Onkruid vergaat niet (zonder slag of stoot)

Als je net een nieuwe, groene grasmat hebt aangelegd dan hou je die graag dicht en groen. Maar dat is vaak buiten vervelend onkruid gerekend. Waar komt onkruid vandaan en wat kan je er tegen doen? ‘I love my garden’ legt je uit wat je moet doen om te voorkomen dat onkruid de bovenhand krijgt en alles gaat overwoekeren.  

Wat is onkruid?

Onder onkruid verstaan we wilde planten die woekeren op ongewenste plaatsen. Ze worden ook wel eens ‘pioniersplanten’ genoemd omdat ze vooral groeien in losse bodems die vaak bewerkt worden, zoals akkers of landbouwgrond. We onderscheiden 2 soorten: zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruiden zijn meestal eenjarige planten die veel zaad produceren, waardoor ze zich snel kunnen verspreiden. Wortelonkruid heeft dan weer een hardnekkig wortelgestel, waardoor je ze moeilijk kan uitroeien. Als je de ondergrondse stengel niet helemaal verwijdert dan ontwikkelt die zich namelijk opnieuw tot een volwaardige plant.

Geef onkruid geen kans

De samenstelling van je grasmat en hoe vaak je het gras betreedt, hebben een grote invloed op de hoeveelheid onkruid waar je later te maken mee zal hebben. Een siergazon bevat bijvoorbeeld veel meer fijne grassoorten die gemakkelijker beschadigd raken als er veel op het gras gelopen wordt. Beschadigd gras zal ook vlugger afsterven en op de kale plekken kan er dan ook gemakkelijker onkruid groeien. Gebruik bij het aanleggen van je gazon dus Allround Graszaad voor superieure grassoorten.

Draag zorg voor je grasmat

Gezond gras is beter bestand tegen de bedreiging van onkruid en woekeraars. Bemest dus regelmatig met producten van Evergreen en geef water tijdens periodes van droogte om ervoor te zorgen dat je gazon sterk, gezond en dicht blijft. Maai je gras ook minder kort (laat het staan op 8cm of meer). Het hoge gras zorgt ervoor dat jonge onkruidplantjes geen of minder zonlicht krijgen, waardoor ze niet of minder goed kunnen ontwikkelen. Je kan je gazon ook preventief behandelen met Evergreen Complete 3-in-1. Deze gazonmest bestrijdt mos, elimineert onkruid en voedt zodat kale plekken snel weer dichtgroeien.

Bind de strijd aan

Als het onkruid onverminderd blijft opduiken dan kan je het uittrekken, schoffelen of behandelen met een onkruidbestrijder. Afhankelijk van waar het onkruid groeit of hoe weerspannig het is, moet je verschillende soorten onkruidbestrijders gebruiken:

Onkruid op je terras

Als je last hebt van onkruid op je terras kan je KB Weedol gebruiken om het te bestrijden. Dit gebruiksklare middel is systemisch en werkt binnen de 24 uur. Aangezien het onkruid vernietigt tot op de wortel is het belangrijk dat het onkruid in groei is voor je behandelt. Als je liever een biologisch middel gebruikt kan je kiezen voor Naturen Onkruid weg!. De spray treedt al na 1 uur in werking en het helpt ook tegen mos.

Hardnekkig onkruid

Voor koppig onkruid zoals distels, en netels gebruik je best zeer geconcentreerde onkruidbestrijdingsmiddelen van bijvoorbeeld Roundup.

Onkruid in je gazon

Als je last hebt van een onkruidinvasie in je grasmat kan je behandelen met KB Pelous’Net. Deze systemische formule vernietigt enkel tweezaadlobbigen, waardoor je gras dus niet beschadigd wordt.

Herstel je gazon

Nadat je onkruid te lijf bent gegaan, blijft er soms niet veel meer over van je geliefde grasmat. Geen reden tot paniek. Je kan je gazon behandelen met Gazonherstel 2-in-1 van Evergreen. Deze meststof bevat graszaad om je beschadigde of oude grasmat en kale plekken opnieuw in te zaaien. In combinatie met meststoffen zie je zelfs al resultaten binnen 5 dagen! Als je slechts enkele kale plekken hebt, gebruik je best Evergreen Patch Magic.

Onkruid uit je tuin bannen?

Wil je voor eens en voor altijd korte metten te maken met onkruid in je gazon? Blijf op de hoogte van handige tips via onze nieuwsbrief of kom langs bij je dichtstbijzijnde tuincentrum. Onze groenexperts geven je met veel plezier professioneel advies.

 

Terug naar gazonverzorging

  Onze merken

  • Substral
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Naturen Biologisch tuinieren
  • Evergreen - Gazonverzorging
  • Nieuwe Roundup
  • Asef
debug