Je gazon voeden en maaien, hoe?

In de lente vind je zeker dat het te snel groeit en bij droog weer bijna niet. Wat met je gazon in de herfst? Wat zijn de gouden tips om je gazon mooi te houden? Hoe maai je best je gazon? Is meststof nodig? Lees onze tips en trics en geniet van heerlijk nietsdoen, languit uitgestrekt op het gazon, tijdens een warme zomermiddag.

Gazon maaien

De grassprieten regelmatig kortwieken verhoogt de dichtheid en homogeniteit van het gazon door de ontwikkeling te stimuleren van de zijscheuten, wat het “uitlopen” bevordert, d.w.z. de groei in de breedte.

Lente en herfst

Een gematigde warmte (van 15 tot 25 °C) en een goede vochtigheid bevorderen de groei van het gazon. Vanaf eind maart tot het begin van de zomer en daarna vanaf midden september tot eind oktober (min of meer vijftien dagen naargelang de regio) maai je het gazon één of twee keer per week tot een lengte van drie à vijf cm, naargelang van het gewenste uitzicht. In de lente en aan het begin van de herfst, wanneer er vaak veel neerslag is, groeit het gazon sterk.

Mijn tip: verzamel in deze periode het maaisel systematisch en composteer het gemaaide gras of verspreid het zeven tot tien cm dik als mulch in de struikbedden en langs de heggen.

’s Zomers

Tijdens droge en warme periodes maai je het gras minder kort (op acht à tien cm), opdat de grond zijn vochtigheid beter zou behouden. Gassprieten verlenen de bodem immers schaduw, wat de temperatuur ervan vermindert en bijgevolg ook de verdamping. Doe in deze periode aan mulchmaaien. Hierbij wordt het maaidek geblokkeerd, zodat de messen het gemaaide gras fijnhakt. Het gemaaide gras valt dan door de zwaartekracht op onzichtbare wijze op het gazon. Het vormt daar een organische laag die de verdamping aan het oppervlak van de grond vermindert en de bodem verzorgt met mineralen.

Bij droog en warm weer gaat het gazon in een slaapmodus en stopt het met groeien, waardoor het enkele weken kan weerstaan aan de ongunstige weersomstandigheden. Maai het gras niet tijdens een hittegolf. Na meerdere regenbuien zal het gazon opnieuw groen worden en zijn normale groei hervatten. Dat is milieuvriendelijker. Door de hoogte van het gras te vergroten tot acht à tien cm, krijg je een wat rustiekere look (minder homogeniteit), maar verminder je ook de frequentie van het maaien (om de tien à vijftien dagen). Hoge gazons remmen ook de invasie van kevers af die kort gras verkiezen om eieren in te leggen.

Om op een gemakkelijke en praktische manier de ideale graslengte te bekomen zorg je ervoor dat je het gazon bij elke maaibeurt één derde afknipt. Zo vermijd je te kort gemaaid gras waarbij het hart van de graszoden bloot komt te liggen, met als gevolg gras dat gevoeliger is voor uitdroging of de invasie van onkruid.

Mijn tip: slijp of vervang het mes van je maaier minstens één keer per jaar. Als de grassprieten mooi geknipt zijn, zijn ze minder gevoelig voor schimmelziektes en vergeling.

Bewatering van het gazon

Gazongrassen ontwikkelen een fijn en vezelig wortelsysteem dat ongeveer zeventig percent van de totale massa van de plant vertegenwoordigt. Bewater het gazon met een zachte straal zodat het water tot tien centimeter diep binnendringt in de bodem, wat goed is voor de wortels. Bewater het gazon systematisch na intensief gebruik van het grasveld (picknick, partijtje voetbal etc.). Geef je gazon nooit pal op de middag water, omdat een groot deel van het water dan verspild wordt door verdamping, maar ook omdat het koude leidingwater een schokeffect veroorzaakt dat een goed opgewarmd gazon niet bepaald apprecieert.

Lente en herfst

Vanaf begin april tot eind juni, daarna van midden september tot eind oktober (gemiddelde temperatuur van 15 tot 20 °C), één vierkante meter gazon heeft ongeveer drie à vijf liter water nodig per week.

Mijn tip: giet het gazon in deze periode in de late namiddag of in de voormiddag opdat de grassprieten snel kunnen drogen. Dat vermindert het risico van schimmelziektes.

's Zomers

Van midden juni tot midden september, als de temperatuur overdag boven 25 °C gaat, bewater het gazon om de avond, niet meer. Ga te werk bij het vallen van de nacht om de graszoden die te lijden hadden onder de hitte op te peppen en het water diep te laten binnendringen.  Onregelmatig bewateren maakt dat de wortels verplicht zijn dieper naar water te gaan zoeken.

Mijn tip: giet zelfs als het gazon vergeelt tijdens een hittegolf - wat bijna onvermijdbaar is - niet dagelijks, omdat dat leidt tot oppervlakkige wortels en een grotere gevoeligheid aan droogte.

Bemesting

Wegens de dichtheid van zijn gebladerte dat een aanzienlijk oppervlak beslaat en zijn snelle groei put een gazon veel voedingsstoffen uit de grond. Een aangepaste en goed gedoseerde bemesting bevordert de dichtheid van het gazon, doet het opnieuw groen worden en laat toe dat het een stevig wortelsysteem ontwikkelt, waardoor het beter bestand is tegen de zomerse droogte.

Geef in april net na een groeiperiode (zacht en vochtig weer) een meststof van het type meststof voor gazons zoals Substral All-in-One ter bevordering van de ontwikkeling van de wortels en niet die van de blaadjes. Voltooi je bemestingsprogramma in september met de gazonmeststof. Geef de voorkeur aan organo-minerale meststoffen; het organische gedeelte levert de nodige micro-organismen aan de grond, opdat de minerale bestanddelen ervan opgenomen kunnen worden door de planten.

Kale plekken in het gazon kun je makkelijk herstellen met Patch Magic van Substral. Het is een kant-en-klaar product, de combinatie van graszaad, meststof, fixatie en potgrond. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor een mooi resultaat. Heb je rosse plekken in het gazon door urine van je hond? Patch Magic Honden biedt je de perfecte oplossing om deze te herstellen.

Tip: geef de voorkeur aan meststoffen met trage vrijgave die slechts één keer aangebracht moeten worden en niet in de diepte trekken. Verspreid de meststof in de op de verpakking voorgeschreven dosis, bij voorkeur op een vochtige grond.

Gazon rollen

Vermeden door veel tuiniers is dit nochtans een van de geheimen van de schoonheid van de Britse gazons. Onze buren van over het Kanaal gebruiken grasmaaiers met een geïntegreerde rol die de grasstroken zo mooi maken dat we ze kunnen bewonderen in bepaalde stadions. Het rollen bevordert de ontwikkeling van de graszoden in de breedte (uitlopen).

Tip: ga er één keer per maand met de rol over, vooral tijdens vochtige periodes. Vul de rol met water, maar zorg ervoor dat ze niet te zwaar is.

Terug naar gazonverzorging

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug