Aardbeien kweken voor dummies

Aardbeiensmulfestijn

Wie houdt er nu niet van zoetigheden? Je hoeft het zelfs helemaal niet ver te zoeken. Moeder natuur biedt ons natuurlijke snoepjes bij de vleet: appels, peren, bessen, kersen, druiven en ook aardbeien. De laatste soort kan je gemakkelijk zelf kweken in je tuin, je hebt er zelfs helemaal niet veel plaats voor nodig. Lees onze handige tips en geniet binnen de kortste keren van heerlijk zoete aardbeien. 

Een wild aardbeientapijt

Bosaardbeien vind je meestal in wilde bosgebieden, maar je kan ze ook in je eigen tuin kweken waar ze kunnen dienen als bodembedekker. In de lente krijgen ze mooie bloemetjes die veel bijen aantrekken, wat de bestuiving in je tuin alleen maar ten goede kan komen. Wilde bosaardbeien geven wel maar 1 jaar vruchten, maar je kan de zaailingen planten om daarna opnieuw te oogsten. Ze staan het liefst in gefilterd zonlicht en zitten met hun voeten graag in ietwat vochtige, niet te rijke bodem.

Aardbeien planten in je tuin

Wanneer?
Als je in de late lente/vroege zomer van je zelfgekweekte aardbeien wilt kunnen genieten dan plant je best tussen juni en augustus. Aardbeien zijn niet goed bestand tegen vorst. Dek in de winter je moestuin dus af met stro of takken en haal je aardbeien in potten naar binnen zodat ze veilig kunnen overwinteren. Je wacht best tot na de Ijsheiligen om ze opnieuw buiten te zetten.

Waar?
Aardbeien groeien in nagenoeg elke soort lichtzure bodem. De grond moet vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn. Ze zijn namelijk niet verzot op stilstaand water. Waar ze wel van houden is zon, ze staan graag in de warmte zodat ze goed kunnen groeien. Scherm ze wel goed af tegen té felle zon en hevige wind.

In potten
Heb je maar een kleine tuin? Geen paniek! Je kan aardbeien zonder problemen in bakken, hangbakken of speciale aardbeientorens planten. Aardbeien zijn namelijk hangplanten en als je ze in de hoogte hangt of zet, is er minder kans dat de vruchten zullen beschimmelen of rotten. Omdat de planten op die manier meer licht en frisse lucht krijgen, zijn ze ook minder vatbaar voor ziektes en plagen.
 

In volle grond

 • Verwijder al het onkruid
 • Spit de grond goed om en voeg bodemverbeteraar en Naturen Meststof voor Fruit toe
 • Laat een afstand van ongeveer 35 cm tussen plantjes in dezelfde rij en laat 60 tot 90 cm tussen de verschillende rijen
 • Steek alleen de wortels in de grond om te voorkomen dat het hart van het plantje gaat rotten
 • Druk de grond goed aan
 • Geef ze regelmatig water maar zorg voor voldoende afwatering

 

Hoe verzorgen?

De grond moet steeds vochtig zijn. Geef aardbeien dus regelmatig water tijdens de groei- en bloeiperiode. Om ze te beschermen tegen hevige regenbuien kan je hennepstrooisel leggen. Zo voorkom je dat de vruchten op natte bodem liggen waardoor ze kunnen rotten of beschimmelen. Door het hennepstrooisel kan onkruid ook veel moelijker groeien. Wees ook niet te enthousiast met meststoffen, een overvloed kan de wortels namelijk verbranden.
 

Koken met aardbeien

Aardbeien staan niet alleen mooi in je tuin, je kan er ook heerlijke gerechtjes mee maken. Je kunt ze verwerken in taart, pudding, cake, koekjes of je kunt er confituur mee maken.
 

Nog meer weten?

Kan je er niet genoeg van krijgen en wil je nog meer tips om zelf aardbeien te kweken? Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van handige tips of ga langs bij je dichtstbijzijnde tuincentrum. Onze tuinexperts geven je met veel plezier meer informatie.
 

Terug naar moestuin

  Onze merken

  • Substral
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Naturen Biologisch tuinieren
  • Evergreen - Gazonverzorging
  • Round up
  • Asef
debug