Hoe start ik met mijn moestuin?

Je eigen groenten kweken is gezond, lekker en goedkoop. Iedereen kan moestuinieren; meer dan een paar vierkante meter en een half uurtje per week heb je niet nodig.

1. Hoe begin je er aan?

Zoek een plek met minstens 6 uur zon per dag waar de bodem niet te nat is en waar je makkelijk bij kan. Meestal is een afgedankte zandbak, een verwaarloosde kruidentuin of een overtollig strookje gazon al voldoende. Start je moestuin best in maart, zodra de bodem wat opgewarmd is. Start je pas in april of mei dan kun je wat voorsprong krijgen, door groentenplantjes te kopen.

De ideale moestuingrond is leem of zandleem; kleigrond is zwaar en compact en is dikwijls te nat voor je groenten; zand houdt het water en de voedingsstoffen dan weer amper vast. Besteed veel aandacht aan de voorbereiding van de bodem voor je met planten en zaaien start.

De frustratie van ondermaatse of zieke groenten of zelfs een totaal mislukte oogst achteraf, kan groot zijn. Maak je nieuwe moestuinplek onkruidvrij en hark de grond los. Spitten wordt niet meer aangeraden omdat je dan de structuur van de bodem verstoort; de vruchtbare bovenste laag verdwijnt dan dieper in de bodem. 

Maak de bovenste laag goed los, strooi er een flinke laag Naturen Bodemverbeteraar overheen en werk in. Die extra portie organische stof zal de kwaliteit van je bodem verbeteren en ervoor zorgen dat je eerste groenten makkelijk kunnen wortelen. Geef je nieuwe moestuin ook meteen een royale basisbemesting mee; de kans is groot dat je zopas veroverde stukje grond nog erg schraal is. Werk Substral Universele Tuinmest of, in een biologische tuin Substral Naturen Moestuinmest in de bovenste laag en besproei om de korrels sneller te laten opnemen. Is de bodem van je tuin heel erg arm, geef dan Naturen Meststof op basis van Guano del Peru; die heeft een hoge voedingswaarde.

2. Welke groenten?

Start met groenten die makkelijk te kweken zijn en die je lekker vindt: sla (kropsla, snijsla of pluksla), radijzen, spinazie, wortelen, prei, courgettes en pompoenen. Hark de grond fijn en trek een rechte groef (een touwtje helpt). Laat je niet vangen aan de klassieke beginnersfout en zaai liever wat te dun dan te dik. Grotere zaden zoals radijzen zaai je wat dieper, fijn zaad zoals van wortelen, oppervlakkig. Druk goed aan met de achterkant van je hark en ga er met een fijne gieter over. Zet een naambordje aan het begin van elke rij.

Voorzie een aparte plek voor reuzenplanten als courgettes en pompoenen. Je kan ze makkelijk zelf binnen voorzaaien, vanaf april, in een bakje met Zaai- en stekgrond. Het zijn makkelijke groeiers die een grote oogst opleveren maar ook veel mest nodig hebben. Je kunt ook groentenplantjes kopen bij een tuincentrum of kweker in de buurt. Geef ze bij het planten een stevige portie Moestuinmest en nog een keertje daarna, eens ze goed geworteld en gegroeid zijn. Heb je een serre of kan je voor een (plastiek) afdak zorgen, probeer dan ook eens wat tomaten. Het zijn planten die, mits wat warmte, snel groeien en kilo’s overheerlijke vruchten opleveren. Ze zijn ook dol op mest; geef ze elke week van april tot september vloeibare Naturen Meststof Tomaten en kruiden. Geef tomaten nooit water op de bladeren maar enkel aan de voet; van natte bladeren krijgen ze schimmels.

3. Zorg voor afwisseling

Heb je de smaak van het moestuinieren te pakken en wil je nog wat uitbreiden, dan kan je beter een teeltplan opstellen. Door elk gewas jaar na jaar een andere plek te geven, houd je de bodem gezond en verklein je de kans op ziekten en plagen. Hoe ga je hiervoor te werk? Verdeel je tuin in drie blokken en zaai en plant je groenten van eenzelfde familie bij elkaar: koolsoorten (kolen, broccoli, paksoi…), peulvruchten (erwten, bonen) en wortelgewassen (wortels, bietjes, knolselder, aardappel…). Tomaten, sla en uien kunnen de lege plekken vullen. Schuif de groenten per familie elk jaar één blok op. In een grote moestuin kan je de blokken verfijnen, en een zes- of achtstelsel uitproberen. Met een teeltplan geef je elke groente precies wat ze nodig heeft: kalk en veel mest voor de kolen, een gemiddelde bemesting voor de knollen en wortelgewassen en een beetje organisch materiaal voor de peulvruchten.

4. Ga belagers te lijf

Helaas, zodra de eerste jonge slablaadjes en courgetteplantjes tevoorschijn komen, willen ook ongenode gasten meesmullen. Gelukkig bestaan er tal van (biologische) middeltjes om je daarbij te helpen.  Naturen Limex Bio tussen je planten beschermt ze van vraat, zonder schade te berokkenen aan huisdieren, egels of vogels. Bij warm en vochtig weer kunnen er bladluizen opduiken, zoals de zwartebonenluis op je boontjes. Besproei je planten met  Naturen Plantaardig Insecticide zodra je de eerste luizen opmerkt. Sommige groenten zoals boontjes, courgettes, komkommers, pompoenen, tomaten en aardappelen kunnen, afhankelijk van de weersomstandigheden, last krijgen van witziekte of valse meeldauw. Je kan ze preventief behandelen met Naturen Bordeauxse pap.

5. De voordelen van een moestuin

Wist je dat een moestuin van 40m², goed voor een gezin van 1 volwassene en 2 kinderen, tot 960 euro (winkelwaarde) aan groenten per jaar kan opbrengen (*)? Trek je daar de investering aan tuinmateriaal, zaden en plantgoed af, dan heb je zo’n 800 euro winst over. Een goede kostenbesparing!

Bovendien houdt een moestuin je fit. Reken voor een tuin van 40m² op een half tot één uur werk per dag, tussen april en juni; op jaarbasis kom je makkelijk aan 200 uren. En al die tijd ben je in de gezonde buitenlucht, doe je onbewust 101 lichaamsoefeningen en hou je je kinderen actief bezig. En dat, terwijl de inspanning niet groter is dan een rustig rondje fietsen.

(*) Studie van VELT, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren

Terug naar moestuin

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug