Hoe start je met een kruidentuin?

Kies een geschikte plek voor jouw kruidentuin. De buitenomgeving is essentieel bij het kweken van aromatische planten. Rozemarijn, lavendel, basilicum en tijm houden van een heel zonnige plek en veel warmte. Hoewel voor andere aromatische planten blootstelling aan de zon een succesfactor blijft, zet je ze tijdens de warmste uren van de dag beter op een half beschaduwde plek om te voorkomen dat hun blaadjes verbranden.

Aromatische planten: planten of zaaien?

Zaailingen

Het eenvoudigste is de zaadjes van de kruiden te planten vanaf maart, in zaadbakken en binnen. De maand maart is het meest geschikt, omdat de dagen dan langer en lichter worden, de winterse vrieskou hoofdzakelijk voorbij is en het soms mogelijk is de zaailingen buiten in een serre of miniserre te plaatsen. Om de ontkieming te bevorderen kun je de zaadjes gedurende 24 uur in water laten weken om ze zacht te maken. Dit is vooral aanbevolen voor de zaadjes van peterselie. Gebruik kleine bakjes met Substral zaai- en stekpotgrond die rechtstreeks in de grond gepland kunnen worden of in de nieuwe decoratieve pot.

Het is het eenvoudigste om zaai- en stekpotgrond te gebruiken, speciale potgrond voor zaailingen die alle noodzakelijke stoffen bevat voor een goede ontkieming van de zaadjes. Vul elk bakje met potgrond voor zaailingen, plaats één tot drie zaadjes in het midden van het potje, bedek ze met een dun laagje zaai- en stekpotgrond en bevochtig dit alles met een verstuiver. Geef de voorkeur aan een verstuiver, omdat een gieter het water te krachtig uitgiet en de zaadjes zou kunnen begraven in de grond. Voeg geen meststoffen toe, omdat de zaadjes in dit stadium al voldoende voedingsstoffen krijgen uit de speciale potgrond voor zaailingen. Een teveel aan mest zou zelfs de haarworteltjes via dewelke de plant zich voedt, kunnen verbranden met een fatale afloop als gevolg.

Plaats de bakjes in een zaaischaal die je vervolgens afdekt met het doorzichtige deksel en je hebt een miniserre die klaar is voor gebruik. Plaats dit alles voor een raam, in een veranda of een lichte, verwarmde kamer. Zorg ervoor dat de grond van alle bakjes altijd vochtig is, omdat een zaadje om te ontkiemen behoefte heeft aan een substraat om zich te vestigen, en aan vocht, licht en warmte.  Maar het belangrijkste element voor de ontwikkeling van je zaailingen is vochtigheid! Let dus heel goed op de bevochtiging van de zaaibakjes en laat de grond tussen twee verstuivingen nooit opdrogen.

Als je de zaadjes in de volle grond of tuin wilt zaaien, wacht dan beter tot april of mei, als de weersomstandigheden geschikt zijn. Zaai ze in een lijn, en bedek dit alles 's avonds, indien nodig, met een mobiele tunnel. Wanneer de zaadjes ontkiemd zijn en vervolgens minstens tien centimeter hoog zijn, kun je ze verplanten naar hun definitieve plek.

Verplanten

Zet je geurkruiden in de tuin nadat de grootste lentevorst voorbij is. Graaf een put die vijf keer groter is dan het volume van het plantbakje. Leg voor planten die een droge grond verkiezen, een kiezel- of kleikorrelbedje van minstens drie centimeter onderaan de kuil zodat de afwatering goed verloopt. Maak een mengsel van tuingrond en grond voor mediterrane planten, vul de helft van de put met dit mengsel en voeg Substral Naturen meststof voor tomaten en kruiden toe. Verwijder het plantbakje met behulp van een snoeischaar en maak de aardkluit wat los om de wortels van de plant te verluchten. Plaats de aardkluit in het midden van de kuil en verhoog indien nodig de aardkluit met aarde, zodat de kluit mooi aan de oppervlakte van het terrein zit.  Giet de rest van het aardemengsel in de lege gaten van het plantgat. Stamp aan en begiet met een gieter om de beworteling te bevorderen. Leg voor kruiden die veel water nodig hebben, geen kiezels of kleikorrels onderaan in de kuil. Na het verplanten mulch je de grond met hennepstrooisel om de grond zo lang mogelijk vochtig te houden.

In potten

Aromatische planten kunnen goed in een pot gekweekt worden op een balkon of terras. Plaats je kruiden vanaf de maand april op een beschutte plek en bedek ze indien nodig als er koude nachten voorspeld worden. De grootte van de pot is belangrijk. In een kleine pot zal de volwassen plant klein blijven, maar als de pot zich echter overal op dertig centimeter van de plant bevindt, zal deze uitgroeien tot een groot exemplaar. Leg op de bodem van de pot een stuk geotextiel, doe er drie centimeter kleikorrels op en vul de rest van pot met grond voor aromatische planten. Verwijder het zaadbakje met behulp van een snoeischaar, maak de wortels wat los om ze te verluchten, plaats de aardkluit in het midden van de pot, vul de lege ruimtes met grond voor aromatische planten en stamp aan. Plaats een schaal onder de pot, giet en leeg de schaal systematisch.

Je kunt verschillende soorten in dezelfde pot zetten op voorwaarde dat ze dezelfde behoefte hebben aan zon en water. Kweek munt in een pot, zelfs in de tuin, omdat deze met zijn wortels al snel gaat woekeren.

Terug naar moestuin

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug