Welke groenten en kruiden kies je voor je balkon of terras?

Als je in de stad woont, op een appartement of in een huis zonder tuin, is het des te leuker een minituintje aan te leggen op het balkon of terras. Welke planten kies je dan het beste voor een beperkte ruimte?

Aromatische planten, ideaal voor je balkon

Begin alvast met aromatische planten, die zijn ideaal om smaak te geven aan je gerechten! Voor laurier of rozemarijn volstaat één zaaiplantje.  Voor munt, salie, tijm of basilicum moet je twee of drie zaaiplantjes voorzien en nog meer voor peterselie, bieslook en kervel.

Bovendien is een balkon de ideale plek om kerstomaatjes te planten. Wat is er leuker 's ochtends, 's avonds of tijdens het aperitiefuurtje de terrasdeur open te doen en een vers tomaatje te plukken? Je kunt ook kropsla, rucola, spinazie, radijs, augurken, komkommers of paprika's nemen. Wat al deze groenten gemeen hebben? Ze nemen niet veel ruimte in, omdat ze niet al te fiks uitgroeien. Ze kunnen dus perfect in een bloempot gekweekt worden. Tomaten, courgetten en aubergines nemen meer ruimte in, maar kunnen ook groeien op een balkon.

Welke bloempotten en -bakken kies je voor het kweken van groenten en kruiden op een balkon?

Je kiest niet allemaal dezelfde bakken, maar kiest ze naargelang de planten die op jouw balkon groeien. Kies een bak met een diepte van 30 à 50 cm voor aubergines, komkommers, tomaten en courgettes. Aromatische kruiden, slasoorten en radijsjes gedijen perfect in potten van 15 à 20 cm diep. Ten slotte zijn opgehangen bakken geschikt voor kerstomaatjes en bepaalde tomatensoorten. In elk geval kun je verschillende soorten planten mengen in de bakken. Het samen zetten van bepaalde soorten kan ziektes of parasieten weghouden.

Richt je planten naar het zuiden

Nadat je de juiste planten en bakken gekozen hebt, moet je ervoor zorgen dat elke plant het zonlicht en water krijgt dat ze nodig heeft. Sla en spinazie hebben bijvoorbeeld behoefte aan maar vier uur zon per dag, terwijl radijs en kerstomaat zes à acht uur zonlicht per dag willen.

Om moestuinplanten te laten groeien op een balkon worden deze dus het best naar het zuiden, zuidoosten en zuidwesten georiënteerd. Wat gieten betreft, moeten planten die veel zon krijgen, veel water krijgen. 's Zomers - en dan vooral in de maanden juli en augustus - kan het een goed idee zijn om je planten binnen te zetten zodat ze niet verbranden.

Nog een laatste tip: er bestaat speciale grond voor potplanten die turf en organische meststoffen bevat, nl. Moestuinpotgrond van Substral Naturen. Turf zorgt ervoor dat het gietwater goed wordt vastgehouden. Gebruik deze gerust, je kostbare stedelijke moestuintje zal er een stevige boost van krijgen.

Terug naar moestuin

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug