De beginnende tuinier: de 5 grootste fouten om te vermijden

Dit jaar komt het ervan. In de lente begin je te tuinieren. Dat is een uitstekend voornemen... Maar daarbij moet je wel enkele beginnersfouten vermijden... Hier zijn de vijf grootste fouten om te vermijden.

Planten buiten het seizoen

We eten geen fruit buiten het seizoen, omdat het niet lekker is. Hetzelfde geldt ook op het vlak van tuinieren. We planten niet buiten het seizoen, want dan groeit het toch niet! Of het nu gaat over een moestuin, boomgaard of recreatieve tuin, we mogen de natuur niet forceren en buiten het seizoen planten. Wil je graag petunia's planten? Dan moet je wachten tot de zon de grond al wat heeft opgewarmd en ze planten aan het begin van de lente.

Gieten wanneer je het denk, en de tijd hebt

Nee, het heeft geen zin je tuin onder water te zetten om te kunnen zeggen: “het is al goed, ik heb mijn werk wel gedaan voor een tijdje”. Je moet je tuin met mate én regelmaat gieten. Als je planten te veel water geeft, verrotten ze gewoon. Giet ze ‘s zomers in de avond, laat genoeg, wanneer de temperaturen al wat gedaald zijn.

Om het even waar planten

Niet alle soorten grond zijn geschikt. Je moet je plantgoed aanpassen aan de aard van de aarde. Is de grond zuur? Ga dan voor camelia's, azalea's en hortensia's. Een kalkhoudende grond daarentegen is dan weer perfect geschikt voor rotstuinplanten zoals seringen, wijnstokken, tomaten of wortels. Verder moet je ook rekening houden met de streek waar je woont. Er is meer kans dat je palmboom goed gedijt, als je aan de Middellandse zee woont in plaats van aan de Noordzee.

Je tuin overbevolken met planten

Je mag niet te veel planten in je tuin laten groeien. Je moet eerst te weten komen hoeveel plaats deze zullen innemen als ze volwassen zijn, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Als ze te dicht op elkaar staan, zullen ze niet goed kunnen groeien.

Gelijk wanneer bemesten

Mest geven is goed, maar nog beter op het juiste moment. Je moet rekening houden met de behoeften van elke plant en haar groeistadium voordat je ze bemest. Te veel stikstof geven brengt de grond uit evenwicht. De ontluikende tuinier krijgt dus het tegendeel van het verhoopte resultaat. Hetzelfde geldt voor potplanten: je mag niet meer mest toevoegen dan noodzakelijk.

Terug naar praktische tips

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug