Rozen planten en verzorgen

Rozen zijn zeer geliefd en een prachtige blikvanger in de tuin. Met hun mooie bloemen en hun vaak heerlijke geur, kun je er volop van genieten. Om dit zo lang mogelijk te kunnen doen, moet je je rozen wel goed verzorgen. Hierbij onze tips voor nog langer rozenplezier.

Standplaats voor rozen

Het begint allemaal met de juiste standplaats. Rozen staan het liefst op een zonnige plek. Sommige soorten kunnen wel tegen een beetje schaduw, maar hoe meer zon rozen krijgen, hoe meer bloemen ze geven. Daarnaast kan te veel schaduw ervoor zorgen dat rozen vatbaarder worden voor ziektes en schimmels. Liefst staan rozen niet té beschut, een beetje wind zorgt er namelijk voor dat de planten na een bui weer snel opdrogen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels.

De juiste grond voor rozen

Rozen groeien in elke voedzame, goed gedraineerde grond, maar de meest geschikte grondsoort voor rozen is losse, kalkrijke grond. Je kunt erachter komen hoe rijk jouw grond aan kalk is, door een bodemonderzoek te doen. Een grondsoort die een pH-waarde van 5,5 of lager heeft, bevat weinig kalk. Is dit in jouw tuin het geval? Voeg dan wat kalk toe aan de bodem voor je rozen aanplant. Rozen doen het meestal minder goed in grond die erg nat is. Rozen wortelen diep en bij een te natte grond kunnen de wortels rotten. Zorg er daarom voor dat je grond goed gedraineerd is.

Rozen planten

Rozen kun je het best planten als ze in rust zijn, tussen november en begin maart. Dit is de enige periode waarin je rozen met een kale wortel kunt planten. Rozen die in een pot gekweekt zijn kun je het hele jaar door planten, behalve als het vriest. Als je je rozen in het najaar plant, hebben ze de hele winter de tijd om nieuwe haarwortels te vormen waardoor ze gemakkelijker aanslaan dan rozen die je in het voorjaar of in de zomer plant. Meng rozengrond of compost door de grond waar je rozen wilt planten, om ze een goede start te geven. Meng  nooit mest door het plantgat, want hierdoor kunnen de wortels verbranden!

Rozen bemesten

Rozen groeien snel en kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Door het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem, maak je de plant sterker en stimuleer je een rijke bloei. Naturen meststof voor rozen is een geschikte, biologische meststof voor alle soorten rozen. Je kunt deze meststof ook gebruiken voor andere bloeiende heesters. Bemest je rozen twee keer per jaar, in maart en in juni.

Mest is onontbeerlijk voor een rijke en lange bloei. Strooi in juni, juli en augustus 50 gram Naturen organische rozenmest per m² aan de voet. Geef na half september geen mest meer. Leg in november een laag stalmest rond je planten en geef in maart een stevige start van 150 gram rozenmest per m². Ook praktisch is de speciale rozenmest van Substral. Een jaarlijkse portie basaltmeel of een sproeibeurt met vloeibare zeewierkalk maken het blad weerbaarder tegen schimmels. In een tuin met weinig luchtcirculatie kan zo’n behandeling bij warm en vochtig weer om de 2 weken nodig zijn.

 • Snoei – door te snoeien, hou je een roos goed in vorm en stimuleer je nieuwe, krachtige groei. Je snoeit rozen ongeveer half maart. Hoe je moet snoeien, hangt af van het type roos dat je hebt. Lees je voor het snoeien goed in, zodat je de juiste techniek toepast. In de zomer kun je nog een zomersnoei toepassen. Je kan een vluggere herbloei stimuleren door de uitgebloeide tros tot aan het eerste complete blad af te knippen. Door dit te doen, ontwikkelt de roos nieuwe bloemknoppen en geniet je langer van de bloei.
 • Aanaarden –  door het aanaarden van de roos, in november-december, kun je hem beschermen tegen strenge vorst. Maak een heuveltje van grond rond de voet van de roos. Dit heuveltje is ongeveer 15-20 centimeter hoog. Je kunt het heuveltje nog extra bedekken met compost of stalmest.
 • Niet twee keer op dezelfde plaats – het is af te raden om rozen te planten op een plaats waar al eerder rozen gestaan hebben. Wil je de rozen wel op dezelfde plaats hebben? Haal dan de oude grond tot 50 cm diep weg en vervang deze door ‘verse’ grond. 
 • En als je dan ondanks alle goede zorgen, toch insecten of ziektes hebt op je rozen en deze wil bestrijden, dan is Roseclear van KB de perfecte oplossing. Dit middel bestaat in spray, als concentraat om te verdunnen met water en ook als aerosol.

Soorten rozen voor elke plek wel één

Rozen zijn bloeikampioenen. Je hebt doorbloeiende rozen zijn speciaal geselecteerd om hun lange (bijna) onafgebroken bloei. Na een eerste bloei in juni en een tweede in juli nemen ze even een adempauze om nieuwe scheuten te maken. Daarna bloeien ze opnieuw in september, de hele herfst door, soms tot de eerste vorst. Plant er minstens enkele in je tuin, voor een zomer lang rozenplezier. Bodembedekkende rozen vergen heel weinig werk en houden met hun lange takken en hun zee van bloemen de grond helemaal bedekt. Ze worden niet hoger dan 50 cm en kunnen in de tuin makkelijk hele vakken vullen. De donkerroze geurende Fil des Saisons begint nu pas te bloeien maar gaat wel onafgebroken door tot oktober. Robe Fleurie vormt een prachtig tapijt van zachtroze bloemen; Snow Star bloeit met witgele platte roosjes waaruit leuke oranje bottels opduiken. Heb je wat zonnige muren of een pergola, laat er dan doorbloeiende klimrozen tegen groeien. Ze bezorgen je, op een korte onderbreking in augustus na, tot ver in de herfst een continue stroom aan bloemen. Het bekendst zijn de grootbloemige roze, heel sterke geurende Awakening, Compassion en de ouderwetse champagnekleurige Penny Lane. Kies, voor een natuurlijker effect, klimrozen met kleinere bloemen in trossen. Ook al zijn de bloemen kleiner, toch krijg je door het troseffect meer kleur te zien dan bij de grootbloemige roos. Erg mooi zijn de fuchsiaroze Super Exelsa (3m), de zeer geurende, oude (en miskende) Multiflore de Veaumarcus, de dubbele licht abrikoosgele tot roze Phyllis Bide en de absolute Lens-topper Guirlande d'Amour, met overheerlijke geurende zuiver witte roosjes in trossen, tot in oktober. 

Mooi in de border

Perkrozen worden niet hoger dan 80 cm en herken je aan hun strakke stengels met telkens meerdere bloemen. Ze gaan niet liggen, worden niet te breed en bloeien bijzonder rijk. Ze zijn dus ideaal voor in de border, tussen de vaste planten. In een geel-witte border past de frisse citroengele Love Letter, met soms bloemen tot in januari (!); de lagere (50 cm) Favorite kan met z’n licht zalmroze, grote bloemen in de pastelborder. Cimarosa lijkt heel erg op een oude, Engelse roos, maar bloeit wel onafgebroken van juni tot in oktober met ouderwetse zalm-oranje platte, dik gevulde bloemen die heerlijk geuren. De absolute bloeikampioen voor de border is de Lens-roos Rush, met grote trossen enkele roze bloemen met wit hart van juni tot soms voorbij kerst! Rush groeit breder en hoger dan de meeste trosrozen – geef hem voldoende plaats. Van alle Engelse David Austin-rozen, met hun typische grote, dik gevulde tot gefronste sterk geurende bloemen, zullen Anne Boleyn, Cottage Rose en Graham Thomas het langs bloeien.

Ideaal voor in pot zijn de moschatahybriden, een nieuwe generatie ijzersterke rozen waaruit continu nieuwe twijgen schieten met dikke trossen kleine bloemen. De allermooiste zijn Heavenly Pink, Jacqueline Humery, Jean Stephenne, Laurent Nicolas, Ballerina en Rosalita – allen Belgische creaties die al tal van internationale prijzen in de wacht sleepten. Met dank aan kwekerij Lens Roses, Oudenburg.

Terug naar praktische tips

  Onze merken

  • Substral
  • Substral Naturen
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Nieuwe Roundup
debug