Rozen planten en verzorgen

Rozen zijn zeer geliefd en een prachtige blikvanger in de tuin. Met hun mooie bloemen en hun vaak heerlijke geur, kun je er volop van genieten. Om dit zo lang mogelijk te kunnen doen, moet je je rozen wel goed verzorgen. Zo doe je dat het best.

Standplaats voor rozen

Het begint allemaal met de juiste standplaats. Rozen staan het liefst op een zonnige plek. Sommige soorten kunnen wel tegen een beetje schaduw, maar hoe meer zon rozen krijgen, hoe meer bloemen ze geven. Daarnaast kan te veel schaduw ervoor zorgen dat rozen vatbaarder worden voor ziektes en schimmels. Liefst staan rozen niet té beschut, een beetje wind zorgt er namelijk voor dat de planten na een bui weer snel opdrogen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels.

De juiste grond voor rozen

Rozen groeien in elke voedzame, goed gedraineerde grond, maar de meest geschikte grondsoort voor rozen is losse, kalkrijke grond. Je kunt erachter komen hoe rijk jouw grond aan kalk is, door een bodemonderzoek te doen. Een grondsoort die een pH-waarde van 5,5 of lager heeft, bevat weinig kalk. Is dit in jouw tuin het geval? Voeg dan wat kalk toe aan de bodem voor je rozen aanplant. Rozen doen het meestal minder goed in grond die erg nat is. Rozen wortelen diep en bij een te natte grond kunnen de wortels rotten. Zorg er daarom voor dat je grond goed gedraineerd is.

Rozen planten

Rozen kun je het best planten als ze in rust zijn, tussen november en begin maart. Dit is de enige periode waarin je rozen met een kale wortel kunt planten. Rozen die in een pot gekweekt zijn kun je het hele jaar door planten, behalve als het vriest. Als je je rozen in het najaar plant, hebben ze de hele winter de tijd om nieuwe haarwortels te vormen waardoor ze gemakkelijker aanslaan dan rozen die je in het voorjaar of in de zomer plant. Meng rozengrond of compost door de grond waar je rozen wilt planten, om ze een goede start te geven. Meng  nooit mest door het plantgat, want hierdoor kunnen de wortels verbranden!

Rozen bemesten

Rozen groeien snel en kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Door het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem, maak je de plant sterker en stimuleer je een rijke bloei. Naturen meststof voor rozen is een geschikte, biologische meststof voor alle soorten rozen. Je kunt deze meststof ook gebruiken voor andere bloeiende heesters. Bemest je rozen twee keer per jaar, in maart en in juni.

Rozen verzorgen

 • Snoei – door te snoeien, hou je een roos goed in vorm en stimuleer je nieuwe, krachtige groei. Je snoeit rozen ongeveer half maart. Hoe je moet snoeien, hangt af van het type roos dat je hebt. Lees je voor het snoeien goed in, zodat je de juiste techniek toepast. In de zomer kun je nog een zomersnoei toepassen. Dit betreft voornamelijk het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Door dit te doen, ontwikkelt de roos nieuwe bloemknoppen en geniet je langer van de bloei.
 • Aanaarden –  door het aanaarden van de roos, in november-december, kun je hem beschermen tegen strenge vorst. Maak een heuveltje van grond rond de voet van de roos. Dit heuveltje is ongeveer 15-20 centimeter hoog. Je kunt het heuveltje nog extra bedekken met compost of stalmest.
 • Niet twee keer op dezelfde plaats – het is af te raden om rozen te planten op een plaats waar al eerder rozen gestaan hebben. Wil je de rozen wel op dezelfde plaats hebben? Haal dan de oude grond tot 50 cm diep weg en vervang deze door ‘verse’ grond. 

En als je dan ondanks alle goede zorgen, toch insecten of ziektes hebt op je rozen en deze wil bestrijden, dan is Roseclear van KB de perfecte oplossing. Dit middel bestaat in spray, als concentraat om te verdunnen met water en ook als aerosol.

Terug naar praktische tips

  Onze merken

  • Substral
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Naturen Biologisch tuinieren
  • Evergreen - Gazonverzorging
  • Nieuwe Roundup
  • Asef
debug