Wat is de beste tijd om bloembollen te planten?

Vraag van de maand

Lentebloeiers

De bloembollen die al in de lente tevoorschijn komen zoals sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten,… kun je best al in de vroege herfst planten zodat ze kunnen beginnen schieten voor de eerste vrieskou. Planten kan al vanaf september maar je wacht best tot de temperatuur van de grond gedaald is, best minder dan 10°C.

Zomerbloeiers

Zomerbloeiers zoals lelies, sieruien of alliums, irissen, gladiolen of dahlia’s zijn zomerbloeiers. Deze bollen kunnen geen vriestemperaturen verduren. Plant deze bloembollen pas vanaf eind april op een zonnige plaats. Dahlia’s plant je het best vanaf half mei. Wacht tot na de Ijsheiligen, als het risico van vorst volledig geweken is.

Hoe bloembollen planten

Bloembollen dienen helemaal ingegraven te worden in de grond op een diepte ongeveer 3 keer hun diameter, met uitzondering van cyclamen die net onder de grond mag geplant worden.

Hark de aarde los, verwijder steentjes en onkruid en meng eventueel wat Naturen bodemverbeteraar door de grond om de bodem luchtig te houden. De ideale plantdiepte is twee keer de hoogte van de bol. Belangrijk: Plant bloembollen altijd met de punt naar boven.  De ideale plantafstand vind je op de verpakking. Vergeet na het planten niet om voldoende water te geven.

Meer tips

Je kunt bloembollen ook in je gazon planten. Let op bij het maaien van het gras. Als je het loof eraf maait, komt de bol in het beste geval pas een jaar later weer tot bloei. Let er wel op : sneeuwklokjes en meiklokjes zijn giftig. Kleine kinderen kunnen deze mooie witte bloempjes heel aantrekkelijk vinden… Ten slotte, bij het bewaren van je bollen, knaagdieren lusten ze heel graag. Best goed afgesloten bewaren dus.

Terug naar praktische tips

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug