Welke potgrond kiezen? Hoe maak ik de juiste keuze?

Hoe maak je de juiste keuze als het om potgrond gaat? In het tuincentrum vind je zoveel soorten maar welke potgrond kies je het beste? Wat is het verschil tussen alle types potgrond in de handel? Wat is het belang van de juiste grond? Wil je gewoon planten, verpotten, zaaien, stekken, de grond verbeteren of de bewatering beheren? Maak je keuze en volg onze tips!

Grond om te planten

Plantgrond of potgrond voor aanplantingen wordt bij voorkeur in de lente of herfst gebruikt om buiten bloemen, bomen en struiken te planten. Moestuinpotgrond is ideaal voor groenten, fruit en kruiden in de moestuin. De grond is verrijkt met organische meststoffen, voldoende voor 4 weken na het zaaien of planten. Ook bevat de grond zeealgen om de grond te voeden en te regenereren. Hij kan gebruikt worden voor alle andere planten buiten en binnen.

Potgrond om te zaaien, te stekken en te verpotten

Zaai en stekpotgrond is ideaal bij het zaaien van groenten, stekken van planten of  verpotten van jonge plantjes. Dankzij de samenstelling van voornamelijk turf, zand en perliet heeft deze grond een heel fijne, luchtige structuur. De toevoeging van meststoffen zorgt voor een vlotte kieming en wortelvorming. Met deze grond als goede basis zullen de zaailingen en stekjes goed groeien.

Potgrond om mijn grond te verbeteren

Bodemverbeteraar is verrijkte plantaardige grond om arme, te zandachtige of zware grond te verbeteren. De evenwichtige mix van zand-kalk-kleigrond is verrijkt met organische grondverbeteringsmiddelen die zorgen voor een vlotte inworteling, een krachtige groei en een rijke opbrengst.  Bodemverbeteraar is heel geschikt voor het aanplanten van struiken, hagen, bomen, groenten en bloemen in volle grond. 

Bodemverbeteraar wordt ook dikwijls bij gazonverjonging als ‘top dressing’ in het voorjaar gebruikt. Je brengt een dun laagje aan over het bestaande gazon dat je eert heel kort maait en eventueel eerst verticuteert. Bij droogte goed besproeien. Ook wordt Bodemverbeteraar aanbevolen voor moestuinbakken: 50% Substral Naturen Bodemverbeteraar en 50% Substral Naturen Moestuinpotgrond. Eindig met een laagje moestuinpotgrond.

Grond voor een vlotte bewatering

Water Smart Potgrond zorgt ervoor dat het risico op droge zones verdwijnt. Dankzij de techniek wordt vocht geabsorbeerd, de grond slaat het water op en laat het weer los naargelang de behoeftes van planten in bakken en potten. Het aantal gietbeurten vermindert en de potgrond blijft langer vochtig. Ook ideaal om te gebruiken in plantenhangers.

 

Waarom is de juiste potgrond kiezen belangrijk?

Tuingrond, aarde en substraat zijn bedoeld om de oorspronkelijke kweekbodem te vervangen van de plant die je graag een plaatsje wil geven in je leefruimte, tuin, op balkon of terras. De potgrond speelt in op de levensbehoeften van de plant en helpt de bodem haar wortelsysteem te verankeren. Daardoor kan de plant eenvoudig het water en de voedingsstoffen opzuigen die nodig zijn voor de groei en om te overleven.

Niet alle planten hebben dezelfde behoeftes

In de grond of in een bak gaat al het eten en drinken onvermijdelijk via de grond. Dat zegt dus wat over het belang ervan! Natuurlijk hebben niet alle planten dezelfde behoeften. Sommige planten verdragen geen stilstaand water, terwijl andere echte waterplanten zijn. Sommige verkiezen een zure bodem; andere dan weer een neutrale of kalkachtige grond.

 

Hoe de juiste grond kiezen?

Maar wat de specifieke behoeften van de planten ook mogen zijn, het substraat moet voldoende poreus zijn voor een goede verankering van de wortels die het water en de voedingsstoffen absorberen. Je kiest dus een potgrond die voldoet aan de specifieke behoeften van de plant. Wil je je lievelingsplant planten of verpotten? Als er dus specifiek ontwikkelde potgrond bestaat voor een bepaalde plantensoort, gebruik dan bij voorkeur deze. De grond is volledig aangepast aan de plant en is de beste keuze voor een gezonde ontwikkeling.

Er bestaat bijvoorbeeld Potgrond voor orchideeën bestaande uit turf en boomschors om te voldoen aan de behoeften van epifytische orchideeën die op bomen leven in een natuurlijk tropisch gebied. Potgrond voor mediterrane planten en citrusvruchten is een afwaterend substraat voor deze planten die geen stilstaand water verdragen, verrijkt met specifiek getitreerde voedingsstoffen voor deze gulzige planten. Zogenaamde heidegrond voldoet aan de behoeften van zuurminnende planten zoals rododendrons, hortensia's en alle planten die in een kalkbodem zouden wegkwijnen.  Potgrond voor geraniums en bloeiende planten bevatten een bevochtigingsmiddel dat de grond minder vast maakt en de bewatering van dorstige planten vergemakkelijkt. De potgrond is verrijkt met voedingsstoffen om te voldoen aan hun grote eetlust. Potgrond voor cactussen, bonsaïs en vetplanten aangevuld met puzzolaan (vulkanische rots) en zand garanderen een goede afwatering voor deze planten die geen stilstaand water verdragen.

Terug naar praktische tips

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug