Buxusmot (rups)

Hoe herken je de buxusmot ?

Glyphodes perspectalis of de buxusmot is een nachtvlinder die vermoedelijk via geïmporteerde planten uit Azië in Europa terecht is gekomen. De vlinder met spanwijdte van ca. 4 cm verschijnt 2 x per jaar: april/mei en augustus/september. De ontwikkeling van ei naar pop duurt ca. 26 dagen. De nieuw ontwikkelde pop van 1.7 cm lang is felgroen met donkere strepen en vlekken. Naargelang de adulte groter wordt in de pop, verkleurt deze naar een crèmekleurig bruin.

Je herkent de jonge rupsen van ca. 5 mm groot aan een vuilgele kleur en na enkel dagen krijgen ze bruine strepen. De volgroeide rupsen zijn makkelijker te spotten omdat zij zo’n 4 cm groot zijn. Ze hebben een zwarte kop en felgroene kleur, met zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen.

Symptomen buxusmot

De favoriete planten van deze rupsen zijn alle buxussoorten. Hun schade aan deze planten is aanzienlijk: dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel, met kaalvraat als gevolg. De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september.
Het is niet eenvoudig de eerste schade op te merken, omdat jonge rupsen eerst het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen, wat resulteert in mineergangen of blaasmijnen. Vervolgens gaan ze pas de bladeren aan elkaar spinnen en is de schade beter zichtbaar.

Behandeling buxusmot

Je kan preventief te werk gaan en de planten laten aansterken Buxusmeststof van Substral, of met Brandnetelgier van Naturen. De geur van Brandnetelgier schrikt rupsen sowieso ook af. Je kan ook preventief het insecticide KB Multisect gebruiken. Het middel weert de rupsen 3 tot 4 weken lang, ideaal dus om je buxus mooi groen te houden.

Zijn de rupsen reeds aanwezig, dan gebruik je best een insecticide. Er bestaan natuurlijke en systemische insecticides specifiek voor de buxusmot. Natuurlijke insecticides verkrijgbaar in uw tuin- of doe-het-zelfcentrum zijn Polysect tegen buxusmot van Substral Naturen en Eradibug Ultra tegen Buxusmot van Naturen. Systemische insecticide KB Multisect werkt binnen de 24 u. Het middel blijft 3 tot 4 weken actief. Merk je nadien nieuwe vraat, dan dien je de behandeling te herhalen. 

Terug naar stel een diagnose

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug