Krijgen we een plaag van de buxusmot ? Wat kunnen we doen?

In 2017 heeft de buxusmot - en vooral de rupsen ervan - heel veel schade aangericht in onze tuinen. De buxusmot werd vooral in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Brussel en Nederland gesignaleerd. West-Vlaanderen en Wallonië werden nog grotendeels gespaard. Verwacht wordt dat de rupsen plaag zich in 2018 gaat uitbreiden over het hele land. Ondertussen werden de eerste buxusmotten al gespot...

Vroeg opsporen

Belangrijk is om je buxus al vanaf februari – maart, afhankelijk van de temperatuur, geregeld te controleren zodat je kunt ingrijpen voor het té erg wordt. De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat hij zich verschillende keren per jaar voortplant en overwintert als een jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan ze aan de buxus vreten. Omdat de buxusmot afkomstig is uit Azië heeft ze hier (nog) geen natuurlijke vijanden. De rups kwam vermoedelijk naar Europa via geïmporteerde buxusplanten.

Wat zijn de sporen van de buxusmot?

De rupsen kun je het hele jaar door op je buxusplanten aantreffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. De eerste schade is meestal moeilijk te ontdekken. Controleer dus of je geen spinsels ziet dat de bladeren doet samenklitten, ook aan de onderkant van het blad. Als je spinsels ontdekt, verwijder deze dan zo snel mogelijk want daarin heeft de buxusmot haar eitjes gelegd.

Hoe herken je de buxusmot?

De vlinders verschijnen in april en mei, de vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Ze leven ongeveer 8 dagen en zetten hun gele of groene eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het buxusbladeren. De motten leven maar 8 dagen, de boosdoeners zijn de rupsen die zodra ze uit het eitje komen, na ongeveer 26 dagen, aan de buxussen beginnen knabbelen.

De jonge rupsen zijn vuilgeel, ongeveer 5 mm groot en krijgen na enkele dagen bruine strepen. De volgroeide rupsen zijn ongeveer 4 cm groot, felgroen met een zwarte kop. Ze hebben zwarte stippen en lichte en donkere lengtestrepen. De rupsen verpoppen zich tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken en verkleuren crèmekleurig bruin naarmate de adulte groter wordt in de pop.

Welke schade richt een buxusmotplaag aan?

De eerste schade die de beestjes aanrichten zijn dode blaadjes, kale takken, bladskeletten en spinsel. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de buxus.

Wat kun je doen tegen de buxusmot?

De meest milieuvriendelijke bestrijding is de rupsen en poppen met de hand verwijderen en de spinsels wegknippen. Daarmee voorkom je de toename van de populatie in de zomer. De rupsen van de buxussen plukken is heel effectief maar onmogelijk als je je hele tuin vol buxussen hebt staan. Je moet het ook heel voorzichtig aanpakken, want zodra de beestjes trillingen voelen op de plant verstoppen ze zich snel. Aangetaste plantendelen en levende rupsen voer je best naar het containerpark in een gesloten zak zodat de rupsen niet kunnen ontsnappen.  

Preventief behandelen

Je kan preventief te werk gaan en de planten laten aansterken door bij te mesten. Dit is mogelijk met de Buxusmeststof van Substral (korrels) of de vloeibare variant die vooral voor buxussen in potten wordt gebruikt.  Ook de ecologische variant voor Buxus, hagen en Coniferen van Naturen is een goede optie. 

Ook Brandnetelgier van Naturen versterkt de buxussen en beschermt tegen insecten. Veel tuiniers gebruiken brandnetelgier ook omdat de geur rupsen weg houdt van de planten.

De Naturen feromoonval is een doeltreffend opsporingsmiddel en zorgt ervoor dat de voortplanting van deze vervelende beestjes beperkt blijft. Feromonen zijn een stof die de mannetjes namelijk aantrekt.

Buxusmot bestrijden

Om de buxusrupsen effectief te bestrijden werd het nieuwe plantaardige insecticide Naturen Eradibug Ultra tegen Buxusmot gelanceerd. Dit concentraat van Naturen beschermt jouw buxussen tot 3 weken lang. Dankzij de koolzaadolie wordt het insect verstikt en de pyrethrine zorgt voor een snelle en efficiënte bestrijding van zowel eitjes, rupsen als adulten.

Ook KB biedt een oplossing tegen buxusmot: KB Multisect gebruiksklaar of geconcentreerd. Je kunt het insecticide ook preventief gebruiken. Het middel weert de rupsen 3 tot 4 weken lang, ideaal dus om je buxus mooi groen te houden. Ook als de rupsen al op de buxusplanten aanwezig zijn, kan KB Multisect gebruikt worden. Binnen de 24u zie je al de eerste dode rupsen op de grond liggen. Het middel blijft 3 tot 4 weken actief. Merk je nadien nieuwe vraat, dan dien je de behandeling te herhalen.

Volg de buxusmotplaag goed op tot het begin van de volgende winter, de buxusmot kent verschillende generaties per jaar…  Op naar een seizoen met groene buxussen !

Terug naar stel een diagnose

Onze merken

  • Naturen Biologisch tuinieren
  • Evergreen - Gazonverzorging
  • Substral - plantenvoeding meststoffen
  • Asef
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
debug