Schildluizen herkennen

Omschrijving

Schildluizen zijn zuigende insecten, die leven van het sap van de plant en zo de plant geleidelijk verzwakken. Wanneer ze samen op een blad of op de stengel van een plant zitten, lijken ze heel sterk op de schubben van een vis. Schildluizen varïeren in afmetingen, van 1mm tot 6mm groot.

Schildluizen hebben geen spannend leven, maar dit is net één van hun sterktes. Een pasgeboren schildluis zal een kleine inspanning leveren om een paar mm te verkruipen, op zoek naar een plaats om te leven. De schildluis zal daar zijn volledige leven blijven, en ook daar eitjes leggen voor een volgende generatie. Maar het is net deze immobiliteit en de dikte van hun huid, dat hen ongevoelig maakt voor contact insecticiden.

Symptomen

Schildluizen kan je heel gemakkelijk zien wanneer ze zich op de stengel van een plant bevinden, maar iets minder duidelijk wanneer ze zich op de onderkant van een blad bevinden. Aangetaste bladeren verkleuren en worden geel. Zwaar aangetaste bladeren verliezen snel hun kracht. Schildluizen scheiden, zoals bijna alle andere zuigende insecten, een plakkerige honingdauw uit op de bladeren van de lager hangende takken. Daar groeit al snel een zwarte schimmel op.

Behandeling

Behandel sierplanten met een systemische insecticide, zoals KB Multisect. Lees voor het gebruik altijd de gebruiksaanwijziging. Gebruik pesticiden veilig.

Terug naar stel een diagnose

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug