Snuitkever

Omschrijving

Snuitkevers zijn heel schadelijk in bloembakken, maar daar zijn ze tenminste wel beperkt tot de planten die in de bloembakken staan. Ze komen echter ook meer en meer voor in bloembedden en borders, waar het veel moeilijker is om ze te bestrijden. Het echte gevaar schuilt in de larven die ondergronds zitten, aangezien je hun schade niet opmerkt tot het te laat is.

Symptomen

Kleine snuitkevers komen voort uit kleine, witte eitjes die in de wortels van de planten gelegd worden – wat heel moeilijk is om te zien. Deze eitjes broeden uit tot kleine, C-vormige larven van ongeveer 10mm groot met een crémekleurig lijf en een bruin hoofdje. Deze kleine vandalen kan je niet zien en eten simpelweg de wortels op van de plant. Een signaal van hun aanwezigheid is als de plant geel van kleur wordt, dan wit om daarna volledig in te storten door het gebrek aan steun en wortels.

Volwassen snuitkevers zijn grijze tot zwarte kevers, zonder vleugels. Ze zijn allemaal vrouwelijk en kunnen tot 1000 eitjes leggen in 1 seizoen. De eitjes worden in de zomer/herfst gelegd, klaar om uit te komen in de lente van het jaar daarop. De volwassen kevers eten ’s nachts en beperken zich tot de rand van de bladeren. De bladeren zien er niet uit, maar deze schade is niet levensbedreigend voor de plant. Door het eten krijgen de kevers echter genoeg energie om eitjes te leggen – ze mogen dus ook niet genegeerd worden.

Behandeling

Volwassen snuitkevers zijn resistent tegen spray. Het is dus best om ze met de hand te verwijderen van de plant. Verzamel ze ’s nachts wanneer ze aan het eten zijn. Leg krantenpapier of hou een bak onder de plant, en schud dan aan de plant om ze los te maken. Verpletter de kevers en werp ze in de vuilbak. KB Multisect kan ook een oplossing bieden, en beschermt de gehele plant gedurende 3 à 4 weken.

Terug naar stel een diagnose

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug