Sterroetdauw (Leaf spot)

Omschrijving

Sterroetdauw is een veel voorkomend probleem op rozen, maar komt ook voor op andere planten. De vlekken kunnen variëren in kleur, van grijs, geel of bruin tot zwart. De vlekken zijn in feite dode delen, veroorzaakt door de schimmel die de ziekte verspreid. In sommige gevallen kunnen 2 vlekken in elkaar overlopen en zo grotere vlekken van dood materiaal veroorzaken. Bij sommige rozen kan dit ook voor kleine zwarte vlekken op de stam.

Symptomen

Er zijn niet veel andere syptomen dan de vlekken. Opgelet: de planten hebben dikwijls ook andere problemen, waardoor deze zwakker zijn en de schimmel de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Onderzoek dus zeker de rest van de plant.

Behandeling

Verwijder en vernietig onmiddellijk alle geïnfecteerde bladeren of plantdeeltjes. Verzamel en vernietig alle afgevallen bladeren. Verminder de kans op een nieuwe infectie door heel sterk te snoeien en de plant tegen bladluizen te behandelen (zij zijn vaak aanwezig op een plant met sterroetdauw). Waren je rozen vorig seizoen aangetast door sterroetdauw, behandel ze dan best met een fungicide wanneer ze terug beginnen te bloeien. Herhaal deze behandeling om de twee weken.

Om rozen en andere sierplanten te behandelen kan je bijvoorbeeld KB Roseclear gebruiken. Deze fungicide heeft een systemische werking en kan zowel preventief als curatief ingezet worden. Gebruik om de 2 weken tijdens de bloei.

Lees voor het gebruik aandachtig de gebruiksaanwijziging. Gebruik pesticiden veilig.

Terug naar stel een diagnose

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug