Ziek blad

Omschrijving

Een blad dat niet op een normale manier groeit, maar dit kan meerdere oorzaken hebben. Om de oorzaak op te sporen en de symptomen te behandelen, moet je dus heel specifiek weten wat er aan de hand is. Onderzoek de plant door naar de onderkant van het blad te kijken en de symptomen te noteren.

Symptomen

 1. Als het blad verkleurd is, heb je waarschijnlijk te maken met een tekort aan een bepaalde voedingsstof.
 2. Als het blad vlekken heeft of bedekt is met een poederachtige materie, zal de plant aangetast zijn door een ziekte.
 3. Als het blad bruin gebrande randen heeft, heb je waarschijnlijk te maken met vorstschade.
 4. Als het om een kamerplant gaat, kan het zijn dat de plant niet graag op die bepaalde plaats staat, of dat je het de verkeerde voeding geeft.
 5. Als het blad zich aan de onderkant van de plant bevindt, kan het gewoon ouderdom zijn en een teken dat het blad op natuurlijk wijze sterft.

Behandeling

Overloop in je hoofd een paar dingen die de symptomen kunnen veroorzaken. Zo kan het zijn dat je de plant te weinig of te veel water hebt gegeven, te weinig of te veel voeding hebt gegeven, een onkruidbestrijder te dicht in de buurt hebt gebruikt, er andere planten zijn met dezelfde symptomen, … Maar vooral niet wanhopen is de boodschap. Sommige planten hebben nu eenmaal geen lange levensduur en gaan dood van zodra de bloei is afgelopen of sterven gewoon zonder reden.

Terug naar stel een diagnose

  Onze merken

  • Substral
  • Substral Naturen
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Nieuwe Roundup
debug