Borders en bloembedden aanplanten

Een stralende border begint bij het aanplanten van bloemen en planten. Planten en bloemen aanplanten is echter veel meer dan een plantgat maken in de grond. Wil je bloemen die lange tijd groeien, dan besteed je best een beetje meer aandacht aan het begin: de aanplant.

De meeste planten die je koopt zijn gekweekt in potgrond met een hoog gehalte aan organische materie (en dus niet in grond). Probeer dus bij het aanplanten dezelfde situatie te creëren als bij de kweker. Dit zal de wortels van de plant stimuleren om te groeien. Herfst is de beste periode om alle permanente planten aan te planten, zeker die met blote wortels en diegene die niet in pot verkocht worden.

Planten van een in pot gekweekte plant

Geef voldoende water aan de plant voor je start, zodat de wortels goed nat zijn. Graaf een gat in de aarde dat minstens 10cm breder en dieper is dan de pot van de plant. Vermeng de uitgegraven grond met een gelijke hoeveelheid potgrond. Je kan ook een gecontroleerd vrijkomende meststof toevoegen, die gedurende de eerste maanden voldoende voeding zal geven aan de plant. Verwijder de plant voorzichtig uit de pot en plaats de plant in het plantgat. Vul de ruimte rond de wortels op met het mengsel van aarde, potgrond en meststof en druk zachtjes laag per laag aan. Druk na het vullen de aarde nogmaals zachtjes aan en geef voldoende water.

Planten van een plant met blote wortels

Volg de principes van hierboven, maar zorg ervoor dat het plantgat breder is en minder diep. Op die manier zullen de wortels er makkelijk in passen. Zet voor het planten de wortels ongeveer een uur in het water. Zet de plant in het plantgat, maar zorg ervoor dat de hoogte van de aarde ongeveer gelijk is als ervoor. Vul de ruimte tussen de wortels in met het mengsel van aarde, potgrond en meststof door zachtjes aan te drukken met je vuisten. Vul daarna het plantgat volledig op, druk aan en geef water.

Planten van bodembedekkers en groentezaadjes

Meng de aarde van de eerste 15cm met voldoende potgrond of bodemverbeteraar. Voeg daarna een laagje meststof toe (bij voorkeur een gecontroleerd vrijkomende meststof). Graaf kleine gaatjes en vul die met een mengsel van aarde en potgrond. Zorg voor een klein geultje naast de plant zodat het water blijft staan en zo snel naar de wortels gaat.

Aanplanten van zuurminnende planten

Kijk eerst of de pH van je grond geschikt is voor zuurminnende planten. Dit kan je doen door een bodemanalyse te laten uitvoeren. Als uit de resultaten van die test blijkt dat jouw grond neutraal of zuur is, plant dan gerust zuurminnende planten zoals azalea’s, camelia’s en rododendrons. Heb je echter een neutrale grond, voeg dan eerst een meststof speciaal voor zuurminnende planten toe. Als uit de test blijkt dat je een alkalische grond hebt, plant je best zuurminnende planten in een pot gevuld met aarde en potgrond speciaal voor zuurminnende planten. Geef tijdens de zomer ook extra voeding door een meststof speciaal voor zuurminnende planten toe te voegen.

Terug naar tuinontwerp

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug