De mooiste grassen

Siergrassen zijn de blikvangers van de septembertuin. Een goed siergras woekert niet, wordt niet ziek en blijft ook na een herfststorm mooi overeind. Het dus enkel nog een kwestie van kiezen... Struisriet (Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster') is één van de meest populaire grassen ter wereld. Het loopt vroeg uit en bloeit al vanaf midden juni, met aren tot 1,8 m hoog die ook na een stortbui stevig overeind blijven. Het blad verkleurt niet in de herfst maar houdt in zachte winters z’n donkergroene kleur. Zoals de meeste grassen verlangt het veel zon en een voedzame, voldoende doorlatende bodem, hoewel zware klei ook kan.

Gras met kleur

Hou je meer van kleur, kies dan voor vingergras (Panicum virgatum). Je hebt blauwe soorten die in de herfst geel verkleuren en groene die rood worden. Vingergras blijft de hele winter, zelfs onder een pak sneeuw, mooi rechtop staan. Het is een heel makkelijke, langlevende plant die op elke bodem groeit, van heel droog zand tot natte klei. Plant in groepjes van minstens drie voor een kleurrijk effect; de hoogte varieert van 1,2 tot 2,4 m. Echte aanraders zijn ‘Heavy Metal’ (blauwgrijs), ‘Heiliger Hain’ (wijnrode uiteinden in de herfst) en ‘Cloud Nine’ (blauwgroen, goudgeel in de herfst). Heb je het graag heel rood, probeer dan het Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of ‘Rubra’), dat al vanaf de late lente rood kleurt. Naarmate de zomer vordert, wordt de kleur nog intenser, met een vlammende herfst als eindpunt. Hou dit lage grasje in een pot, geef regelmatig water en mest en verhuis in de winter naar de koude kas– helemaal winterhard is het niet.

Ook voor de kleine tuin

Hakonechloa macra doet het gewoon altijd goed, of je het nu op arme of rijke grond, in volle zon of schaduw plant. Het vormt een volle, heel dichte bos met brede, golvende bladeren tot zo’n 40 cm hoog die in de herfst strogeel kleuren. In tegenstelling tot de meeste andere grassen is de bloei heel zuinig en van ondergeschikt belang. De eerste jaren heeft het tijd nodig om zich te nestelen maar eens vertrokken komt het elk jaar trouw terug; woekeren of uitzaaien doet het niet. De geel gestreepte ‘Aureola’ mooi staat op een wat donkerder plek. Ken je Sporobolus heterelopis al? Dit grasje met ragfijn, glimmend blad in sierlijke bogen, is met z’n 40 cm hoogte perfect inpasbaar in elke border. Vanaf augustus komen er speelse aren met donkere zaden tevoorschijn die op een warme dag heerlijk naar koriander ruiken. Sporobolus heterelopis groeit langzaam maar wordt probleemloos tientallen jaren oud. Belist het proberen waard!

Terug naar tuinontwerp

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug