Een zomer lang rozenplezier

Nu staan zowat alle rozen er nog prachtig bij maar wat als ze straks allemaal uitgebloeid zijn? Gelukkig zijn er rozen die een hele zomer lang quasi onafgebroken bloeien, vaak tot een stuk in de herfst. Dit zijn de bloeikampioenen. Doorbloeiende rozen zijn speciaal geselecteerd om hun lange (bijna) onafgebroken bloei. Na een eerste bloei in juni en een tweede in juli nemen ze even een adempauze om nieuwe scheuten te maken. Daarna bloeien ze opnieuw in september, de hele herfst door, soms tot de eerste vorst. Plant er minstens enkele in je tuin, voor een zomer lang rozenplezier.

Voor elke plek wel één

Bodembedekkende rozen vergen heel weinig werk en houden met hun lange takken en hun zee van bloemen de grond helemaal bedekt. Ze worden niet hoger dan 50 cm en kunnen in de tuin makkelijk hele vakken vullen. De donkerroze geurende Fil des Saisons begint nu pas te bloeien maar gaat wel onafgebroken door tot oktober. Robe Fleurie vormt een prachtig tapijt van zachtroze bloemen; Snow Star bloeit met witgele platte roosjes waaruit leuke oranje bottels opduiken. Heb je wat zonnige muren of een pergola, laat er dan doorbloeiende klimrozen tegen groeien. Ze bezorgen je, op een korte onderbreking in augustus na, tot ver in de herfst een continue stroom aan bloemen. Het bekendst zijn de grootbloemige roze, heel sterke geurende Awakening, Compassion en de ouderwetse champagnekleurige Penny Lane. Kies, voor een natuurlijker effect, klimrozen met kleinere bloemen in trossen. Ook al zijn de bloemen kleiner, toch krijg je door het troseffect meer kleur te zien dan bij de grootbloemige roos. Erg mooi zijn de fuchsiaroze Super Exelsa (3m), de zeer geurende, oude (en miskende) Multiflore de Veaumarcus, de dubbele licht abrikoosgele tot roze Phyllis Bide en de absolute Lens-topper Guirlande d'Amour, met overheerlijke geurende zuiver witte roosjes in trossen, tot in oktober. 

Mooi in de border

Perkrozen worden niet hoger dan 80 cm en herken je aan hun strakke stengels met telkens meerdere bloemen. Ze gaan niet liggen, worden niet te breed en bloeien bijzonder rijk. Ze zijn dus ideaal voor in de border, tussen de vaste planten. In een geel-witte border past de frisse citroengele Love Letter, met soms bloemen tot in januari (!); de lagere (50 cm) Favorite kan met z’n licht zalmroze, grote bloemen in de pastelborder. Cimarosa lijkt heel erg op een oude, Engelse roos, maar bloeit wel onafgebroken van juni tot in oktober met ouderwetse zalm-oranje platte, dik gevulde bloemen die heerlijk geuren. De absolute bloeikampioen voor de border is de Lens-roos Rush, met grote trossen enkele roze bloemen met wit hart van juni tot soms voorbij kerst! Rush groeit breder en hoger dan de meeste trosrozen – geef hem voldoende plaats. Van alle Engelse David Austin-rozen, met hun typische grote, dik gevulde tot gefronste sterk geurende bloemen, zullen Anne Boleyn, Cottage Rose en Graham Thomas het langs bloeien.

Ideaal voor in pot zijn de moschatahybriden, een nieuwe generatie ijzersterke rozen waaruit continu nieuwe twijgen schieten met dikke trossen kleine bloemen. De allermooiste zijn Heavenly Pink, Jacqueline Humery, Jean Stephenne, Laurent Nicolas, Ballerina en Rosalita – allen Belgische creaties die al tal van internationale prijzen in de wacht sleepten.

Tips voor nog langer rozenplezier

 • Mest is onontbeerlijk voor een rijke en lange bloei. Strooi in juni, juli en augustus 50 gram Naturen organische rozenmest per m² aan de voet. Geef na half september geen mest meer. Leg in november een laag stalmest rond je planten en geef in maart een stevige start van 150 gram rozenmest per m². Ook praktisch is de speciale rozenmest van Substral.
 • Je kan een vluggere herbloei stimuleren door de uitgebloeide tros tot aan het eerste complete blad af te knippen.
 • Een jaarlijkse portie basaltmeel of een sproeibeurt met vloeibare zeewierkalk (AlgoVital Plus) maken het blad weerbaarder tegen schimmels. In een tuin met weinig luchtcirculatie kan zo’n behandeling bij warm en vochtig weer om de 2 weken nodig zijn.

Met dank aan kwekerij Lens Roses, Oudenburg, 059/267 830.

Terug naar tuinontwerp

  Onze merken

  • Substral
  • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
  • Naturen Biologisch tuinieren
  • Evergreen - Gazonverzorging
  • Nieuwe Roundup
  • Asef
debug