Tips om tuinaccessoires zelf te maken

Geef je oude materialen een 2e leven     

Wil je het gezellig maken in je tuin of terras zonder al te veel geld uit te geven aan dure tuinaccessoires? Dan kan je ze ook gewoon zelf maken! Dit is niet alleen voordelig, maar ook nog eens leuk! Het is bovendien de ideale manier om oude spullen te recycleren. ‘I love my garden’ verklapt wat je kan doen met lege wijnflessen, oude wastrommels en houten paletten …

Het is weeral mei. Dat wil zeggen dat de zon langer schijnt en de temperatuur stijgt. Met een beetje geluk kan je nu alvast wat langer buiten zitten ’s avonds. Wil je je terras of tuin extra gezellig maken, dan zijn sfeervolle tuinaccessoires een must. Deze hoef je niet altijd te kopen in dure winkels, maar kan je ook gewoon zelf maken. Ontdek onze tips en ga direct aan de slag!  

Creatief met lege wijnflessen

Drink je graag een wijntje? Je hebt een heel goed excuus om dat te blijven doen, want met lege wijnflessen kan je een heleboel leuks doen in je tuin! Hang je oude wijnflessen bv. in de boom en vul ze met plantjes, bloemetjes of theelichtjes. Als je gekleurd glas gebruikt, krijg je een extra sfeervol resultaat.

Lege wijnflessen doen het ook prima als tafeldecoratie. Snij je flessen bv. in de breedte doormidden en stop er theelichtjes in. Of snij ze doormidden in de lengte en vul je halve flessen met vetplantjes. Zorg er wel voor dat je kwalitatieve potgrond gebruikt, bv. van Asef. Deze potgrond met FibreSmart-formule geeft je planten een intensere groene kleur en meer bloemen. Wil je je planten een extra boost geven, gebruik dan ook Substral Cactus en Vetplanten meststof.

Zó maak je een gouden kaarsenhouder van een wijnfles

Ook met goudspray kan je iets moois maken van je lege wijnfles. Om een gouden kaarsenhouder te maken met ‘uitgeknipte’ cirkels heb je het volgende nodig:
- een lege wijnfles
- schuurpapier
- een kaars
- ronde stickertjes (of een andere vorm)
- goudspray of een andere kleur verf

Stap 1: Verwijder de onderkant van de fles zoals hieronder beschreven en schuur de randjes glad met schuurpapier.
Stap 2: Plak ronde cirkels (of andere vormen) op de fles, op de plaatsen waar geen verf mag komen.
Stap 3: Spuit met goudverf de fles volledig goud.
Stap 4: Verwijder de stickers en plaats de fles over een kaars of theelichtje.  

Deze stijlvolle kaarsenhouder houdt de wind tegen en is dus de ideale decoratie voor op je tuintafel of balkon.

Wil je zelf een vaas maken? Laat je fles dan intact en geef ze een kleurtje. Met goud-, zilver- of koperverf creëer je prachtige tuinaccessoires in een handomdraai.

Je kan ook een wandelpadje of border in je tuin markeren door een rij flessen ondersteboven in de grond te zetten. Of begraaf je flessen bijna volledig, zodat alleen de ronde bodems nog zichtbaar zijn. Zo creëer je de mooiste vloerpatronen!   

Stap voor stap een wijnfles doormidden snijden

Het snijden van glas klinkt misschien makkelijker gezegd dat gedaan, maar met onze tips heb je het in een handomdraai onder de knie. Wees wel voorzichtig en laat dit werkje niet over aan kinderen.

Eén manier om zelf glas te snijden is m.b.v. draad. Bind een koortje om de fles op de plaats waar je wil snijden en knip het overschot af. Dompel het touwtje vervolgens onder in een bakje met nagellakremover. Bind het touwtje weer om de fles en steek het in brand. Dompel je fles in koud water en voilà!       

De keuken als inspiratie

Kijk nog eens goed rond in je keuken, want deze ruimte staat vol met potentiële tuinaccessoires die je zelf kan maken. Heb je nog een oude wokpan liggen? Maak er een vuurkorf van! Ook van een wastrommel kan je een sfeervolle vuurmand maken. Geef hem een nieuw kleurtje en geniet van een sprookjesachtig licht. Zin in iets lekkers? Plaats een rooster boven je vuurmand, nodig vrienden of familie uit en geniet van zoete marshmallows. Voor perfect geroosterde exemplaren houd je de marshmallows niet in het vuur maar erboven.  

Heb je nog houten paletten staan? Hiermee kan je perfect een stijlvolle loungezetel maken. Gebruik 1 palet of bevestig er meerdere op elkaar en leg er een mooi zitkussen bovenop. Een palet kan ook dienen als een scheidingswand of hippe tuintafel, eventueel met een stel wieltjes eronder.  

Woonaccessoires uit de tuin

Je kan het natuurlijk ook omdraaien en materialen uit je tuin recycleren om woonaccessoires te maken. Dikke takken kan je bv. gebruiken als kapstok, tafelpoot of afscheidingswand, terwijl je schijfjes kan zagen van een stronk om er onderleggers of snijplankjes mee te maken. Maar met een beetje creativiteit kan je ook een fotolijstje, theelichthouder, toiletrolhouder of hoofdbord voor je bed in elkaar knutselen.

De mogelijkheden om accessoires zelf te maken zijn eindeloos. Met een open geest en een dosis creativiteit kom je al een heel eind. En breng ook eens een bezoekje aan je dichtstbijzijnde tuincentrum voor inspiratie. Veel knutselplezier!

Terug naar tuinontwerp

    Onze merken

    • Substral
    • Substral Naturen
    • KB plantenbescherming, ongediertebestrijding, voeding, potgrond
    • Nieuwe Roundup
debug