Onze visie op de tuin

Onze visie op de tuin

De natuur brengt ons bijzonder veel rijkdom waaruit we heel wat kunnen putten, maar daar moeten we voorzichtig mee omspringen.

Efficiënt en verantwoord tuinieren is dus een ware uitdaging, maar geen mission impossible! Naturen is het synoniem voor ecologisch tuinieren. Een uitgebreid gamma, ontwikkeld om op een natuurlijke wijze de gezondheid van uw tuin te garanderen.

Kersen

Genieten

Madeliefjes

De natuur inspireert

Ploegen

Plezier

Oogst

Efficiëntie

Onze oplossingen

Groenten

Onze oplossingen Watering Bruikbaar en Agriculture Biologique

 • Naturen Moestuinmest Groenten en Fruit

  Een stevige maaltijd is voor een tuinier onontbeerlijk. Ook planten zijn levende wezens en voor hen geldt net hetzelfde. Om in topvorm te blijven, hebben ze voedsel nodig, zeker als ze in een pot staan. Regelmatig eten en drinken is dus essentieel, maar wel met mate.

  Onze organische meststoffen kunnen worden gebruikt in de biologische landbouw*. Ze zijn gebaseerd op vinasse, guano, verenmeel, kalk,… Deze meststoffen zorgen voor extra stikstof, fosfor, kalium, calcium en magnesium: voeding die uw planten nodig hebben om ze drie maanden lang van de nodige energie te voorzien. Organische meststoffen werken langer, maar trager dan klassieke minerale meststoffen. Even geduld is dus de boodschap.

  Meer info

  * Conform EG-verordening Nr. 834/2007.

 • Naturen Hennepstrooisel

  Vindt u klassieke onkruidbestrijders maar niets, maar hebt u ook geen zin om te wieden? Gelukkig is er mulch, dé alternatieve, natuurlijke en milieuvriendelijke anti-onkruidmethode.

  Bij deze producten wordt de bodem bedekt met een laagje plantaardig materiaal. Dit geeft niet alleen een bijzonder decoratief resultaat, maar het biedt ook tal van voordelen:

  • Het beschermt de bodem tegen uitdrogen, vorst en onkruid.
  • Het vermindert de waterbehoefte: doordat de verdamping wordt beperkt, blijft de vochtigheidsgraad behouden.
  • Het bevordert het microbiële leven in de bodem: het plantaardig materiaal vergaat geleidelijk aan tot humus.

  Naturen beschikt over een heel ruim assortiment bodembedekkers, voor elke behoefte: Hennepstrooisel (ideaal voor de moestuin en kleinfruit), Cacaodoppen (vermindert onkruidgroei en is rijk aan magnesium), Sierschors (behoudt de vochtigheidsgraad tot 6 keer langer), Lavagruis (Ideaal voor borders en paden), Hydrokorrels (speciaal voor drainage) of Kokos-schors (beschermt tegen vorst en uitdroging).

  Meer info

  * Conform EG-verordening Nr. 834/2007.

 • Naturen Universele Potgrond

  Naturen Universele potgrond, samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde natuurlijke materialen (turf, gecomposteerde schors, houtvezels, groencompost), garandeert een optimale groei en bloei van uw planten. Het is zowel geschikt voor het verpotten van binnen- en buitenplanten, alsook voor het aanplanten van groenten en kruiden. De potgrond is verrijkt met organische meststof. Hierdoor is de potgrond geschikt voor de biologische landbouw*.

  Meer info

  * Conform EG-verordening Nr. 834/2007.

 • Naturen Bodemverbeteraar tuin en groenten

  De kwaliteit van de bodem heeft een grote invloed op het gedrag van planten en hun vermogen om te wortelen, zich te voeden, water uit de bodem te halen en te ademen.

  Heeft u een zware of lichte bodem? Is de grond rijk of arm aan organisch materiaal en minerale elementen? Is de bodem eerder zuur of kalkhoudend?

  Vermengd met uw tuingrond regenereren en optimaliseren de bodemverbeteraars van Naturen de structuur van de grond. Ze leveren de noodzakelijke minerale elementen en organische materie. Hiervoor wordt volop gebruik gemaakt van hernieuwbare en gerecycleerde grondstoffen.

  Het assortiment is uitgebreid. Enkele toepassingen:

  • Tuin en groenten.
  • Rododendrons, azalea’s en heideachtigen.
  • Gedroogde mest van koeien en kippen.

  Meer info

  * Conform EG-verordening Nr. 834/2007.

 • Naturen Eradigun

  Dringen ongewenste beestjes of ziekten uw tuin binnen? Naturen biedt u biologische oplossingen* om u hiervan te verlossen.

  Al onze actieve bestanddelen zijn gebaseerd op planten, mineralen of levende organismen. Hierdoor bewezen ze hun doeltreffendheid tijdens officiële goedkeuringstests.

  Om het juiste product op het juiste moment te gebruiken, is het cruciaal om precies te weten over welk insect of ziekte het gaat. Vraag hiervoor advies aan uw tuinspeciaalzaak of onze klantendienst.

  Meer info

  * Conform EG-verordening Nr. 834/2007 Visual Eradigun: Erkenningsnummer* 9756G/B.
  Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 • Naturen Mieren-Fourmis

  Wordt uw siertuin of moestuin belaagd door mieren of slakken?

  De Naturen mierenbestrijdingsmiddelen zijn gebaseerd op de Saccharopolyspora spinosa, een in de natuur voorkomende bacterie, en maken mierennesten definitief onschadelijk.

  Onze slakkenbestrijdingsmiddelen zijn gebaseerd op ijzerfosfaat en goed bevonden voor de biologische landbouw*.

  Onze producten voor de bestrijding van ratten en muizen zijn gemaakt van verpulverde maïskolven. Zuiver plantaardige producten, volledig biologisch afbreekbaar ook, en uiterst doeltreffend tegen deze knaagdieren met hun gevoelige spijsverteringsstelsel.

  Meer info

  * Gebruik biociden veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 • Naturen Onkruid Weg!

  Om u te verlossen van onkruid zijn onze biologische onkruidbestrijders op basis van azijnzuur een slimme keuze. Ze kunnen zowel gebruikt worden in de tuin als op binnenplaatsen, lanen, terrassen en paden.

  De eerste resultaten zijn al zichtbaar na één uur. 24 uur later is het helemaal afgelopen met uw onkruid. Toch blijft uw bodem gezond: het product wordt heel snel gedeactiveerd. Na één dag kunt u uw moestuin opnieuw bewerken en beplanten, uw gazon inzaaien en uw bloemen of struiken verplanten.

  Meer info

  Erkenningsnummer 9879G/B.
  Gebruik gewasbescherming veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 • Feromoonval tegen fruitmot

  Hoe kan je appels, peren of pruimen beschermen tegen vretende larven van de fruitmot? Met feromoonvallen bijvoorbeeld! Deze voorgelijmde vallen lokken de volwassen mannetjes van de fruitmot met seksueel lokmiddel in de val. Hierdoor wordt de voortplanting beperkt. Bovendien monitor je zo hoe groot de plaag is en kan je zo nodig bijsturen met een plantaardig insecticide.

  Naturen heeft feromoonvallen tegen fruitmot, maar ook tegen de kastanjemineermot, kersenvlieg en preimot. Last van bladluis, witte vlieg, mineervlieg enz. in de serre of de moestuin? Met gele vangplaten lok je deze indringers in de val.

  Meer info

Links Rechts

Onze tips en adviezen

Tulpen

Onze tips en adviezen Tuinhark

 • De juiste plant op de juiste plek

  De juiste plant op de juiste plek

  Een bananenboom in de Ardennen, een levensboom in de woonkamer: onze wensen zijn vaak niet voor de hand liggend. Want zelfs het kleinste struikje heeft heel eigen, specifieke vereisten. Koude, zon, wind, water: het zijn criteria waarmee u bij elke plant rekening moet houden.

  Alleen dan krijgt u een plant in goede gezondheid, vrij van ziekten, die geen behandeling nodig heeft. Zelfs de bladluizen en andere beestjes weten dit maar al te goed en richten zich in de eerste plaats op de zwakste en ziekste planten.

  Grond is alles

  Grond is alles

  Idealiter bestaat de bodem van uw moestuin uit zand leem. Klei is immers zwaar, compact, en blijft lang vochtig en koud; zand daarentegen houdt nauwelijks voedingsstoffen vast en droogt snel uit.

  Als uw bodem dus uit klei- of zandgrond bestaat, kan u die verbeteren bodemverbeteraar. Meng ongeveer 20 liter per m² tot op een diepte van 20 centimeter, strooi vervolgens 100 gram organische meststof voor de moestuin per m² en hark in. Op die manier zullen uw groenten een vliegende start nemen. Pas ook de planten aan de bodem aan: kolen op zand is niet de meest ideale combinatie en ook asperges op kleibodem doen het niet schitterend.

 • Slimmer met minder water

  Slimmer met minder water

  We weten het allemaal: water is niet onuitputtelijk. Er zuinig mee omspringen is dus aangewezen en geef alleen lokaal water, bij lange droogte. In een goed voorbereide tuin zal er sowieso altijd minder water nodig zijn:

  • Bedek de borders en de moestuin met een mulchlaag om verdamping tegen te gaan.
  • Kiest u voor druppelbevloeiing? Neem er dan één met sensoren, die alleen water geeft als de aarde echt droog is.
  • Vang regenwater op in een reservoir.
  • Maai het gazon niet te kort, zo is het beter bestand tegen droogte.
  • Kies voor planten die weinig water nodig hebben, zoals: lavendel, vetplanten, brem,…
  • Plant op het juiste moment: bomen, struiken, hagen en rozen plant je het best in de herfst. Zo hebben de wortels tijd om te groeien tegen het voorjaar, zodat ze minder water nodig hebben.
  Teeltplan tegen ziekten

  Teeltplan tegen ziekten

  Als uw moestuin groter is dan 1 m2, is het een goed idee om een teeltplan op te stellen waarbij u uw groenten elk jaar in een volgend vak plant.

  U kunt werken met vier, zes of acht vakken per familie: peulvruchten (erwten, tuinbonen, prinsessenbonen), ‘gulzige’ planten die veel mest nodig hebben (aardappel, komkommer, courgette, pompoen, tomaat), knolgewassen (wortel, pastinaak, rode biet, knolselder, ui, sjalot), kolen (bloemkool, broccoli, Chinese kool, radijs,…) en bladgroenten (prei, sla, spinazie). Roteren is een doeltreffende en eenvoudige methode om uw moestuin tegen ziekten te beschermen.

 • Laat de natuur binnen

  Laat de natuur binnen

  Terwijl we tijdens de wintermaanden wachten op beter weer, is het een goed idee om aan de natuur te denken. Verwen onze tuinvogels (die evenzeer last hebben van de vrieskou) met pindasnoeren, vetbolletjes en zaadmengelingen. Hang nestkastjes op voor koolmezen - die zijn namelijk dol op rupsen. Boor gaatjes in houtblokken om solitaire bijen aan te trekken en zaai alvast eenjarige bloemen voor bijen in uw serre; die kunnen straks helpen bij de bestuiving van uw fruit en groenten. Vul enkele bloempotten met hooi en hang ze omgekeerd op voor oorwurmen, die u met veel plezier verlossen van bladluizen.

  Groenten op uw balkon? Geen probleem

  Groenten op uw balkon? Geen probleem

  Aardappelen in een plastic zak, tomaten in een bloembak, courgettes in een ton: heel wat planten kunt u perfect laten groeien op uw terras of balkon. Meer dan een stuk holle buis, een oud wijnkrat of een kapotte emmer heeft u niet nodig. Zorg er wel voor dat het overtollige water weg kan (door bijvoorbeeld onderaan enkele gaatjes te boren), gebruik biologische potgrond en geef regelmatig water. Voeg om de twee weken wat vloeibare biologische meststof toe aan het water.

 • Help, bladluizenalarm!

  Help, bladluizenalarm!

  In het voorjaar keren de bladluizen (massaal) terug. Is dit bij u geen probleem? Dan zorgt een klein legertje koolmezen en lieveheersbeestjes wellicht voor een mooi biologisch evenwicht in uw tuin. Er bestaan heel wat natuurlijke vijanden van bladluizen die u van dienst kunnen zijn. Zo kan een lieveheersbeestje tot 100 bladluizen per dag eten.

  Ondanks hun doeltreffendheid hebben ze het echter soms moeilijk om de exponentiële toename van de bladluizenpopulatie de baas te kunnen, zeker wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn. Bladluizen zijn al actief zodra het buiten 5°C is, terwijl hun vijanden wachten tot de thermometer 10 à 15°C aanwijst. We kunnen de natuur dus beter een handje toesteken, alvorens de luizen uw planten 'besmetten' met meeldauw of roest. Bestuif de bladeren met een biologisch kant-en-klaar product en u bent snel van de bladluizen verlost.

  Lekker onkruid

  Lekker onkruid

  Sommige onkruidsoorten zijn echt alles overwoekerend. Een goed voorbeeld is zevenblad, dat bijzonder graag 'op wandel' gaat in uw tuin … Maar wist u dat zevenblad heerlijk is als groente en een smaak heeft, die tussen spinazie en zuring in ligt? Of dat de blaadjes perfect passen in pesto of quiche? En beter nog, dat als u er voldoende van eet, u de verspreiding perfect onder controle kunt houden? Als er immers iets is wat zevenblad haat, dan is het wel afgesneden of weggemaaid te worden. Goed om te weten, nietwaar?

 • Egels van harte welkom

  Egels van harte welkom

  Egels zijn niet alleen schattig, maar ook bijzonder nuttig. Van bij het krieken van de zon gaan ze op zoek naar slakken, rupsen, wormen, kevers en zelfs kleine muizen. Als tussendoortje zijn egels dol op afgevallen vruchten, bessen of paddenstoelen. De wintermaanden brengen ze bij voorkeur door onder dode bladeren, in stro of hooi, onder een stapel takken of in de border. Als u graag een egel wilt, zorg er dan voor dat uw tuin er tijdens de winter niet te netjes bij ligt. Of koop een egelhuis en zet het op een rustig, tochtvrij plekje.

  Het nut van kalk?

  Het nut van kalk?

  Kalk helpt bij de vertering van organisch materiaal, zorgt voor een kruimelige bodem en bevordert de opname van meststoffen. Vooral buxussen, rozen, wijnranken en bomen en struiken met bessen zijn er verzot op.

  Andere tips om de bodem te verbeteren zijn:

  • Organische materie toevoegen, zoals stalmest of compost.
  • Groenbemesting inzaaien en die in de lente ondergraven.
  • Altijd extra kalk toevoegen op de bedden, waar kolen en bladgroenten komen.
Links Rechts

Onze acties en nieuws

Tomates

Onze acties en nieuws Tuinhandschoenen

Gouden tips van Bartel

Als ambassadeur van Naturen, geeft Bartel een aantal gouden tips in 6 instructiefilms. Ontdek ze hier:

M2 moestuinbak

Tomaten kweken

Slakken bestrijden

Kruiden planten

Insecten in je moestuin

Je grond in topconditie

Natuurlijk aan de slag met Bartel

Bartel Van Riet is dagelijks in de weer in de tuin & weet dus als geen ander dat tuinieren staat of valt met een goeie voorbereiding en de juiste producten. Daarom kiest hij resoluut voor Naturen en helpt hij als ambassadeur van het merk om ecologisch tuinieren een bredere invulling te geven.

Bartel figureert ook in onze nieuwe reclamespots, die nog dit voorjaar te zien zijn op TV en in online media. Neem zeker eens een kijkje, want mochten de groene vingers nog niet kriebelen, dan doen ze dat zeker na het zien van de spotjes.

Natuurlijk aan de slag met Bartel

Onkruid bestrijden? Ook dat doe je natuurlijk met Naturen

Onkruid verwijderen? Dat kan ook met respect voor de natuur. Onkruid Weg!, het nieuwe gamma onkruidverdelgers van Naturen werkt op basis van azijnzuur en geeft een zichtbaar resultaat na 1 dag. Bovendien kan je een dag na gebruik ook al opnieuw zaaien en planten op de plaats waar je het product hebt gebruikt. Onkruid Weg! bestaat in 3 varianten: alle oppervlakken, moestuin en pad&terras.

Ook Bartel is fan van de nieuwe lijn en dat is te zien in onze spot.

De schooltuin

Samen tuinieren in een schooltuin!

Naturen steunt het project ‘De schooltuin’, van de Landelijke Gilden. Met dit project leren we jonge kinderen opnieuw voeling te krijgen met tuinieren, het kweken van groenten, het nut van bestuivers in de moestuin. Op een speelse wijze leren kinderen de grond bewerken, onkruid wieden, slakken vangen, zaaien en uitplanten. Zo krijgen ze niet alleen de zin voor tuinieren mee, maar ook respect voor de natuur.

Elke deelnemende school ontvangt van Naturen een pakket omzelf aan de slag te gaan.

De schooltuin 1

De schooltuin 2

De schooltuin 3

De schooltuin 4

De schooltuin 5

De schooltuin 6

Schooltuin

Hex kiest voor Naturen

Het kasteeldomein Hex in het gelijknamige dorpje nabij Tongeren heeft o.a. een moestuin van ongeveer 1 hectare groot, waar op een innovatieve manier aan tuinieren wordt gedaan. Daarbij worden nieuwe technieken getest, of oude gebruiken terug van onder het stof vandaan gehaald. In de moestuin worden enkel bio-tuinverzorgingsproducten ingezet. Naturen sponsort het domein en is er aanwezig op de tuindagen. Meer info op www.hex.be

Hex kiest voor Naturen

Hofke van Bazel

Het gerenommeerde restaurant te Bazel bij Kruibeke heeft sinds het voorjaar van 2016 een eigen moestuin, waar allerlei bijzondere groenten en kruiden geteeld worden, die dan nadien verwerkt worden in de culinaire hoogstandjes bekend van het Hofke. Ook hier wordt Naturen ingezet om op een ecologische manier lekkere groenten en kruiden te kweken.

Ontdek onze producten

Vetetables récoltés